Tirsdag like før klokken åtte skjedde en stor eksplosjon på flyplassen Zaventem i Brussel i Belgia.

Massimo Busuoli leder NTNUs kontor i Brussel, og hadde akkurat kjørt ungene til skolen da han fikk høre om eksplosjonene på flyplassen.

- Jeg fikk høre om eksplosjonene gjennom en tweet fra en venn, og ble ganske sjokkert, sier Busuoli til Adresseavisen.

Vennen hans hadde vært på flyplassen, men kommet seg uskadet unna.

Ny eksplosjon

På vei til jobb, like etter å ha snakket med Adresseavisen, ser han røyk komme ut fra Maalbek Metrostasjon sentralt i Brussel, bare noen få hundre meter fra bygningen hvor Norges delegasjon til EU holder til.

- Det var røyk og folk som blør på gata, sier Busuoli.

Dette var den tredje eksplosjonen tirsdag.

Skal fly i neste uke

Busuoli sier lokale medier forteller om skrik og rop på arabisk før eksplosjonen på flyplassen. Og at det i hovedsak er avgangshallen til American airlines som er rammet.

I neste uke skal han selv ut og fly, til Trondheim.

- Det føles ikke helt trygt. Men på den andre siden, så må man tenke rasjonelt. Man vet aldri hva som skjer, og hvor ting kan skje, sier han, som kommer til å dra på jobb som vanlig i dag.

- Jeg prøver å beholde roen og optimismen. Om vi ikke kan fortsette vårt normale liv, da har vi tapt, sier han.

Ventet med å hente barna

Foreldre i Brussel ble ifølge Busuoli anbefalt å avvente henting av barna sine på skolen før politiet mente det var trygt. Først like før klokken 15 kan Busuoli hente barna sine.

Skolen informerte også foreldrene om at tungt bevæpnete personer hadde blitt observert, og de ber om at foreldrene må være tålmodige og holde motet oppe.

- Skremmende

Brussel er EUs hovedstad, og det bor og jobber mange nordmenn i byen.

Blant annet har Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommune, en rekke trønderske kommuner samt Sintef, NTNU og HiST opprettet et felles kontor i byen, Trøndelags Europakontor.

Leder for kontoret, Vidar Segtnan, kaller det som har skjedd skremmende.

- Det er sikkert ganske mange nordmenn som reiser i dag. Det er skremmende det som har skjedd, sier Segtnan.

I sikkerhet i Norge

Til daglig jobber det fem personer på Trøndelags Europakontor i Brussel.

Da eksplosjonen skjedde hadde alle på kontoret imidlertid reist hjem til Norge, ifølge Segtnan.

Selv om det er påske, opplyser han imidlertid om at Brussel er en travel by.

- Brussel går som normalt denne uke. Det er i hovedsak ved de norske kontorene at folk har reist hjem til påske. Skoleferien er neste uke, sier Segtnan.

Ekstra sikkerhet ved ambassaden

Adresseavisen har også vært i kontakt med ansatte som jobber ved EU-delegasjonen i Brussel. En av dem er Øyvind Rinbø fra Trondheim.

EU-delegasjonen og den norske ambassaden holder til i Norway House, en bygning som ligger bare noen få hundre meter unna Maalbek metrostasjon og rett overfor gaten i forhold til EU-kommisjonens bygning.

Når Adresseavisen snakker med ham tirsdag morgen, har Rinbø har fått mer informasjon om eksplosjonene enn gjennom mediene. Mens han er på telefon med Adresseavisen, går det av en eksplosjon på metrostasjonen i Maalkbek.

- Oi, det er like ved huset hvor vi holder til. Nå ringer folk til meg, sier Rinbø.

Han forteller at det har vært økt sikkerthet ved Norway House etter angrepene på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i fjor.

- Det har vært to sikkerhetsvakter som har stått utenfor bygningen. I tillegg er flere andre viktige bygninger får økt bevoktning, forteller Rinbø.

Da Adresseavisen snakket med Rinbø tirsdag morgen var det ikke innført flere sikkerhetstiltak som er relatert til tirsdagens eksplosjoner.

Massimo Busuoli leder NTNUs kontor i Brussel, og hadde akkurat kjørt ungene til skolen da han fikk høre om eksplosjonene på flyplassen. Foto: NTNU
Vidar Segtnan er leder for Trøndelags Europakontor og jobber til daglig i Brussel. Foto: Trøndelags Europakontor