Når og hvor?

  • Rundt klokken 08.00: To eksplosjoner rett etter hverandre på hovedflyplassen i Brussel, i avgangshallen.

  • Rundt klokken 09.20: En ny eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek, i området hvor EU-bygningene ligger.

Følg adressa.no sin direktesending her.

(Saken fortsetter under kartet)

Konsekvenser i Brussel?

  • Til sammen 30 personer er bekreftet drept i angrepene i Brussel. 10 personer ble drept under bombeeksplosjonene på flyplassen Zaventem og 20 personer ble drept i eksplosjonen på metrostasjonen Maelbeek, ifølge rikskringkasteren VRT. Ifølge NTB skal rundt 200 mennesker være skadet i de to terroraksjonene.

  • Belgia hever trusselnivået til høyeste nivå etter eksplosjonene tirsdag.

  • Flyplassen er stengt og alle fly er satt på bakken. Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag

  • Bombeeksperter har uskadeliggjort den tredje bomben som er funnet på Brussel internasjonale flyplass.

  • Belgisk politi fant tirsdag kveld IS-flagg og en bombe da et hus ble gjennomsøkt i Brussel-området, melder fjernsynskanalen VRT.

  • Belgiske medier har publisert et overvåkingsbilde av det som antas å være gjerningsmennene som angrep hovedflyplassen i Brussel.

  • En IS-mistenkt mann med eksplosiver på seg er sammen med ni andre IS-mistenkte pågrepet i et forsøk på å ta seg ulovlig inn i Tyrkia fra Syria, opplyser tyrkiske medier. Mannen hadde på seg utstyr som var klargjort til å detoneres, ifølge de tyrkiske nyhetsbyråene Anadolu og DHA. Sikkerhetsstyrkenes pågripelse av de ti, som ifølge Anadolu og DHA mistenkes for å være tilknyttet IS, skjer tre dager etter at en selvmordsbomber sprengte seg i Istanbul og drepte fire mennesker. Myndighetene mener IS sto bak angrepet. (NTB)

  • Politiaksjoner skjer i flere deler av Belgia i kveld, opplyser Frederic Van Leeuw som er leder for påtalemyndigheten ifølge NTB. Tidligere tirsdag ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe i et hus som ble gjennomsøkt.

  • Innstilte fly, tog og busser gjør det vanskelig å komme seg til og fra Belgias hovedstad Brussel etter tirsdagens terrorangrep. Alle jernbanestasjoner stengt. Det samme gjelder all offentlig transport med buss, trikk og metro. Skoler holdes også stengt.

  • Mobilnettet i Brussel er sprengt. Det belgiske krisesenteret ber folk om ikke å bruke telefon. I stedet blir folk bedt om å bruke nettbasert kommunikasjon, og belgiske teleselskaper har gjort tilgjengelig gratis nettoppkoblinger via «hotspots».

  • Sikkerheten er skjerpet ved Belgias atomkraftverk etter terrorangrepene tirsdag, melder belgiske medier.

  • Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn i Brussel om å kontakte sine pårørende, følge med på nyhetene og følge henvisninger fra lokale myndigheter. Her er oppdatert informasjon fra UD til nordmenn i Belgia.

  • Sjømannskirken i Belgia holder åpent hus i prestegården i Waterloo i forbindelse med terrorangrepene i Brussel. Det tilbys skyss for dem som trenger det, opplyser Sjømannskirken på Facebook.

  • Situasjonen i Brussel er såpass under kontroll at folk igjen kan begynne å bevege seg fritt etter tirsdagens terrorangrep, opplyser kriseledelsen i byen. Dette skriver NTB klokka 16.30 tirsdag.

  • Belgia innfører landesorg i tre dager, melder den belgiske avisen DH.

Les også: - Jobber for å finne ut om nordmenn er i området

Hvem står bak eksplosjonene?

  • IS tar på seg ansvaret for terrorangrepene i Brussel, melder ifølge NTB et nyhetsbyrå som står nær ekstremistgruppa. «IS-krigere åpnet ild inne på Zaventem-flyplassen, før flere av dem detonerte bombebeltene sine, mens en martyrbomber detonerte sitt bombebelte på metrostasjonen Maelbeek», heter det i en melding fra nyhetsbyrået AMAQ som står nær ektremistgruppen.  Det er den tyske avisen Spiegel Online som har offentliggjort meldingen.

  • En talsmann i etterretningstjenesten i Irak forteller at kilder i byer Raqqa, som regnes som IS' hovedkvarter i Syria, har sagt at IS i to måneder har planlagt terrorangrep i Europa. Planen har ifølge kildene vært å ramme «flyplasser og togstasjoner». Irak skal ha orientert europeiske land om dette, men samtidig ha sagt at terrorplanene ikke skal ha omfattet Brussel. Den irakiske talsmannen sier ifølge nyhetsbyrået AP at angrepet ble flyttet til Brussel på grunn av pågripelsen av Salah Abdeslam i forrige uke. Abdeslam var ettersøkt etter terroren i Paris i fjor.

  • Tilhengere av IS har brukt sosiale medier til å hylle terrorangrepene: «Staten vil tvinge dere til å revurdere deres metoder tusen ganger før dere tør å drepe muslimer igjen. Vit at muslimer har nå en stat til å forsvare dem», skriver en IS-tilhenger på Twitter.

  • «Vi lover svarte dager som svar på aggresjonen fra korsfareralliansen som kjemper mot oss», heter det i en offisiell uttalelse fra IS.

  • Angrepet var et selvmordsangrep, ifølge den belgiske kringkasteren VRT, ifølge NTB.

  • Det ble avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen i Brussel, ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga, melder NTB. Politiet har funnet en kalasjnikov-rifle ved siden av liket til en av gjerningsmennene som angrep Brussel lufthavn, ifølge kringkasteren VRT.

  • Belgiske myndigheter frykter at gjerningsmenn kan være på rømmen etter angrepene som rammet hovedstaden Brussel. Det sier utenriksminister Didier Reynders. Tirsdag ettermiddag pågikk det flere politiaksjoner i boliger i Brussel-området, ifølge kringkasteren RTBF. Statsadvokat Frédéric van Leeuw oppfordrer mediene til ikke å gå ut med detaljer om pågående aksjoner av hensyn til etterforskningen.

Er du i Brussel, ta kontakt på webred@adresseavisen.no eller +47 72 50 15 50

Reaksjoner i Norge:

  • PST: PST følger situasjonen i Belgia og vurderer om dette påvirker trusselbildet i Norge, skriver PST på Twitter. Eksplosjonene i Brussel tirsdag påvirker foreløpig ikke trusselbildet i Norge, men dette kan raskt endre seg, opplyser PST. Nederland, Frankrike, Storbritannia, Danmark og Tyskland har høynet sikkerheten etter angrepene i Brussel.

  • UD: Utenriksdepartementet har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel. - Vi jobber i tett kontakt med den norske ambassaden i Brussel for å kartlegge om norske borgere er berørt. Jeg kan ikke si mer om dette nå, men vi arbeider med saken, sier pressevakt i UD, Astrid Sehl til adressa.no.

  • Utenriksministeren: Det er foreløpig ikke kommet meldinger som tilsier at nordmenn er såret eller drept i terrorangrepene i Brussel, opplyser utenriksminister Børge Brende (H) til NTB. Han understreker at situasjonen er uoversiktlig og uavklart.

  • Statsministeren: Statsminister Erna Solberg fordømmer terrorangrepene i Brussel. - Terrorangrepene i Brussel er grusomme. Norge fordømmer angrepene på det sterkeste, og mine tanker går nå til ofrene og deres pårørende, skriver Solberg på Twitter klokken 12.40.- Dramatiske nyheter fra Brussel, der situasjonen foreløpig er uavklart, skrev Erna Solberg på Twitter i 10-tiden tirsdag.

  • Oslo politidistrikt: Har iverksatt tiltak og vurderer fortløpende ytterligere tiltak som følge av terrorangrepene i Brussel, opplyser politiet på Twitter. Politiet har besluttet å bevæpne samtlige patruljer i Oslo, ifølge TV2.

  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at de har hatt møte med relevante etater i forbindelse med terroraksjonen i Brussel. I en videokonferanse med Politidirektoratet, Utenriksdepartementet, Avinor, Helsedirektoratet, Kystverket, Jernbaneverket og Sjøfartsdirektoratet har formålet vært å dele informasjon, skriver direktoratet i en pressemelding. – I en krise der mange er involvert, er det viktig å samarbeide på tvers av etater for å håndtere krisen på best mulig måte, sier direktør Cecilie Daae i DSB. (NTB)

Har du spørsmål om venner og familie, ring +32 (0)2 753 73 00, melder flyplassen på Twitter.