Overvåkingsbilder fra Zaventem-flyplassen ved Brussel viser tre unge menn som skyver traller med bagasje inn i terminalen.

– Et foto av tre terroristmistenkte ble tatt på Zaventem. To av dem er selvmordsbombere. Den tredje jakter vi på nå, sier lederen for den belgiske påtalemyndigheten, Frederic Van Leeuw.

Politiet etterlyste tirsdag kveld mannen og ber om publikums hjelp til å identifisere ham.

Samtidig gjennomførte politiet flere aksjoner over hele Belgia. En bombe, kjemikalier og en IS-flagg ble funnet under en aksjon i Schaerbeek-distriktet i Brussel.

Totalt ble minst 34 mennesker drept og opp mot 200 såret i terrorangrepet mot flyplassen og en T-banestasjon i sentrum av byen.

Følg med Adresseavisens livedekning av angrepene og jakten på gjerningsmenne og bakmennene etter Brusselangrepene her.

Paris-forbindelse?

Angrepet kom bare fire måneder etter at Paris ble rammet av terror. Den nære tilknytningen i tid, og det faktum at Paris-aksjonen hadde sitt utspring i Brussel, fikk tirsdag mange til å trekke forbindelser mellom de to hendelsene.

Det skyldes ikke minst at Salah Abdeslam, som er hovedmistenkt etter Paris-angrepet, ble pågrepet sist fredag.

Om det viser seg at de to angrepene er utført av ett og samme nettverk, vil det være et vannskille for anti-terrorarbeidet i Europa, ifølge terrorforsker Thomas Hegghammer fra FFI.

– Det er uvanlig at et nettverk som er under opprulling, slår til med nye terrorangrep, sier han til Aftenposten.

Samtidig understreker lederen for den belgiske påtalemakten at det er for tidlig å sette de to angrepene i sammenheng.

Mistet beina

Eksplosjonene på flyplassen skjedde tirsdag morgen.

– En mann ropte noen ord på arabisk, og så hørte jeg et enormt smell, sier Alphonse Lyoura, som jobber med bagasjesikkerhet, til nyhetsbyrået AFP.

– Mange mennesker mistet lemmer. En mann hadde mistet begge beina, og jeg så en politimann med et helt ødelagt bein, sier han.

Flyplasseksplosjonene kostet minst 14 mennesker livet. Enda flere liv kunne gått tapt om et bombebelte som ikke gikk av, hadde detonert.

Like etter gikk en bombe av på T-banestasjonen Maelbeek i hjertet av byen og nær de viktige og symboltunge EU-institusjonene. Minst 20 mennesker ble drept i denne eksplosjonen.

IS tar skylden

Ekstremistgruppen IS, som kontrollerer store landområder i Syria og Irak, tok på seg ansvaret for terroren i Brussel.

I en uttalelse sier IS at anslaget er hevn for angrepene som en internasjonal koalisjon gjennomfører mot gruppen i Midtøsten. Belgia er, som Norge, med i denne koalisjonen.

– Vi lover svarte dager som svar på aggresjonen fra korsfareralliansen som kjemper mot oss, skriver IS.

Kilder i irakisk etterretning sier til nyhetsbyrået AP at angrepet ble planlagt i «IS-hovedstaden» Raqqa i Syria for to måneder siden. Det skal ha blitt flyttet til Brussel etter pågripelsen av Abdeslam.

Landesorg

Selv om terrorberedskapen lenge har vært høy i Brussel, kom anslaget som et sjokk.

– Jeg har fryktet noe slikt i mange måneder. Og nå skjedde det, sier belgiske Marie Mampaey til NTB.

Noen timer etter angrepene voktet tungt væpnet politi og soldater gatene. Sirenene går jevnt.

Samtidig er byen i sorg, og det er kunngjort tre dagers landesorg i Belgia. Flagg vaier på halv stang, og i Brussel sentrum var mange tirsdag samlet seg for å vise samhold. Det ble tent lys og lagt ned blomster, og flere hadde drapert det belgiske flagget om skuldrene.

Angrepene ble møtt med bred fordømmelse fra politisk hold.

Zaventem-flyplassen ble påført store skader og vil holde stengt onsdag.