Najim Laachraoui (24) ble etterlyst etter angrepet på Brussel lufthavn tirsdag. Ifølge avisen DH ble han onsdag formiddag pågrepet.

På en pressekonferanse klokken 13 onsdag, avkrefter politiet at Laachraoui er pågrepet.

Minst 14 personer skal ha mistet livet på Brussels hovedflyplass Zaventem, etter at gjerningsmenne begynte å skyte rundt seg, og to bomber eksploderte.

Fortsatt på frifot

Jakten på Laachraoui har pågått hele tirsdag, gjennom natten og frem til i dag. Tirsdag ettermiddag publiserte belgiske myndigheter et bilde av de tre antatte gjerningsmennene bak angrepene på flyplassen (se bildet til høyre i saken).

Tirsdag ble det sagt at de to personene til venstre på bildet var brødrene Khalid (27) og Ibrahim El Bakraoui (30). Disse ble først antatt døde etter angrepene på flyplassen.

Under pressekonferansen onsdag uttalte politiet imidlertid at dette ikke er tilfelle. Den belgiske påtalemyndigheten fastholder at Ibrahim El Bakraoui er mannen i midten av bilde, og mistet live i angrepene på flyplassen.

Hans bror, Khalid El Bakraoui, sto imidlertid bak eksplosjonen på metrostasjonen Maalbeek, der 20 personer skal ha mistet livet. Det opplyser påtalemyndigheten onsdag.

Dermed er identiteten på mennene til høyre og venstre for Ibrahim El Bakgraoui på overvåkningsbildet fra flyplassen mer usikker.

Samtidig uttalte politiet at mannen i hvit overdel var Najim Laachraoui. Under onsdagens pressekonferanse kunne politiet imidlertid ikke bekrefte identiteten til denne mannen.

Likevel er det på det rene at Najim Laachraoui fortsatt er mistenkt for å ha tilknytning til angrepene og fortsatt er på frifot.

Den kraftigste bomben eksploderte ikke

Under pressekonferansen kom det også frem mer detaljerte besrkivelser av angrepene på Zaventem-flyplassen.

To bomber gikk av. Det var imidlertid Laachraoui som hadde den kraftigste bomben. Denne gikk ifølge politiet ikke av i angrepet, og han stakk i stedet av.

Eksplosivene som ble brukt skal ha vært svært ustabile.

Fant terroristens testamente

Politiet fortalte også mer om ransakelsene som fant sted tirsdag ettermiddag i bydelen Schaerbeek. Politiet dro dit etter å ha snakket med taxisjåføren som skal ha kjørt terroristene til flyplassen.

I en av leilighetene de søkte gjennom, fant de blant annet over 30 liter materiale som kan brukes til å lage eksplosiver. Det ble også funnet spiker og annet materiale som var egnet for å lage bomber.

På en pc som ble beslaglagt fant politiet også testamentet til en av brødrene, Khalid El Bakraoui.

Der skal selvmordsbomberen ha skrevet at han «hadde hastverk, at han ikke visste hva han skulle gjøre, at han ble jaktet overalt, at han ikke lenger var trygg, og hvis han dro det ut risikerte han å ende opp i fengsel.»

- Pågripelse i Brussel

Selv om det ikke skal være Laachraoui som nå er pågret, melder flere medier at det er en annen mistenkt som er pågrepet. Pågripelsen skal ha skjedd i bydelen Anderlecht i Brussel.

Dette er en stor bydel som strekker seg fra sentrum av Brussel og mange kilomter sør-vest. Bydelen ligger rundt to mil fra flyplassen hvor angrepene fant sted.

Under pressekonferansen politiet holdt onsdag gjorde de det klart at de ikke vil gi informasjon til pressen som kan skade etterforskningen.

I jakten på både Lachraoui og andre mistenkte har politiet envendt en rekke leiligheter i Brussel, deriblant flere i bydelen Schaerbeek. I en leilighet her ble blant annet en bombe, kjemikalier og en IS-flagg funnet under en aksjon.

Etterlyst fra før

Både El Bakraoui-brødrene og Najim Laachraoui er personer politiet var godt kjent med før angrepen tirsdag. El Bakraoui-brødrene skal ha vært involvert i tung kriminalitet tidligere.

Laachraoui ble på sin side etterlyst etter pågripelsen av Salah Abdeslam. Abdeslam skal ha vært en av hovedmennene bak angrepene i Paris, som kostet 130 mennesker livet i november. Han ble pågrepet forrige uke i Brussel og er siktet for terrormotiverte drap.

Laachraoui kjørte i samme bil som Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris, ifølge iTélé.

Dro til Syria i 2013

Laachraoui er født i 1991 i Belgia. Han har ifølge DH vokst opp i bydelen Schaerbeek i Brussel, et område som ligger midt mellom Brussel sentrum og flyplassen Zaventem.

Han knyttes til Paris-terroren blant annet fordi hans DNA ble funnet på noen av bombene som ble brukt i disse angrepene. I 2013 dro Laachraoui til Syria. Han har vært i belgiske myndigheters søkelys siden 4. desember 2015.

Ifølge belgiske myndigheter har han også benyttet det falske navnet Suofiane Kayal når han har reist.

Dette bildet ble publisert av belgiske myndigheter tirsdag ettermiddag. Bildet viser ifølge politiet brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui (i svarte gensre til venstre i bildet) og den nå pågrepne Najim Laachraoui i hvit overdel og hatt. Bakraoui-brødrene skal ha mistet livet i angrepene.