OPCW-sjef Ahmet Uzumcu sa tirsdag at organisasjonen har funnet bevis for at sennepsgass er brukt i angrep i de to landene. Det er sterk mistanke om at gassen er blitt brukt av IS.

– Det er også mistanke om at de har produsert den selv, noe som er ekstremt bekymringsfullt, sa Uzumcu i forbindelse med en konferanse i Haag i Nederland.

Han pekte ikke på noe konkret angrep hvor kjemiske våpen er blitt brukt. Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA sto IS bak et dødelig angrep med giftgass mot syriske regjeringsstyrker utenfor byen Deir al-Zor i forrige måned.

Tidligere har sjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, John Brennan, sagt at IS er i stand til å produsere små mengder klor- og sennepsgass. Myndighetene i Russland mener det er fare for at IS kan gjennomføre terrorangrep med kjemiske våpen i Europa.

OPCW ble tildelt Nobels fredspris i 2013, og i begrunnelsen nevnte Nobelkomiteen at kjemiske våpen var blitt brukt i Syria. Organisasjonen ledet året etter arbeidet med å fjerne og ødelegge de syriske regjeringsstyrkenes kjemiske stridsmidler.