Syriske regimestyrker som støttes av Russland, har de siste dagene rykket framover mot Raqqa, der hovedstaden med samme navn i praksis fungerer som IS' hovedstad.

Lørdag gikk Bashar al-Assads hær inn i provinsen Raqqa for første gang siden IS erobret store områder i Nord-Syria i 2014, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Storbyen med flere hundre tusen innbyggere ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa IS tidlig i 2014. Syriske regjeringsstyrker har ikke hatt noe tilstedeværelse i Raqqa-provinsen siden august samme år.

Sterkt forsvarsverk

Fredag opplyste SOHR, som overvåker krigen gjennom et stort nettverk på bakken, at regimets styrker sto bare fire mil fra småbyen Tabqa, som igjen ligger rundt fem mil øst for byen Raqqa. Tabqa har stor strategisk betydning, ettersom den ligger rett ved en viktig dam og huser et fengsel og en flybase.

Islamistgruppa har hatt flere år på seg til å bygge forsvarsverk i og rundt Raqqa, og verken rivaliserende opprørsgrupper eller utenlandske styrker har så langt gjort noe forsøk på å gå inn i byen.

Den USA-støttede opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) lanserte i slutten av mai en storoffensiv mot IS nord for Raqqa.

Sivile innesperret

SDF består i hovedsak av den syriske kurdermilitsen YPG, men har også flere arabiske styrker i sine rekker.

De USA-støttede styrkene rykket inn i provinsen fra nordøst allerede i fjor, med hjelp fra luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonen mot IS.

Samtidig har innbyggerne blitt oppfordret til å flykte via flygeblader som er sluppet over Raqqa. Men IS nekter desperate sivile å forlate byen.

Ifølge aktivistgruppa Raqqa is Being Slaughtered Silently må innbyggere betale menneskesmuglere over 3.300 kroner hver i forsøket på å flykte fra byen.