Paris: Seinen gikk over sine bredder flere steder i den franske hovedstaden tidligere denne uka. Torsdag nådde vannstanden i elva det høyeste nivået på 30 år i Paris.

Lørdag morgen var elva 6,07 meter over normalnivået, 2 cm lavere enn fredag kveld, ifølge flomvarslingstjenesten Vigicrues.

De store nedbørsmengdene og frykten for at Seinen skulle stige ytterligere, fikk myndighetene i Frankrike til å forberede drastiske krisetiltak fredag kveld.

8,62 meter

Det innebar blant annet at forberedelser ble gjort for å flytte presidentens og regjeringens kontorer i tilfelle det skulle bli nødvendig.

– Det som skjer nå, spesielt i Paris og enkelte andre regioner, er usedvanlig, sa president François Hollande fredag kveld og varslet at «flere beslutninger» kan bli nødvendig på grunn av oversvømmelsene.

Flomrekorden for Seinen i Paris ble registrert i 1910, da vannstanden ble målt til 8,62 meter.

Kraftige og vedvarende nedbør har ført til store oversvømmelser og krevd minst 16 menneskeliv i fire land i Vest- og Sentral-Europa den siste uka.

Fotball-EM

Selv om det har slutte å regne flere steder, stiger fortsatt flomvannet i mange områder. Oppryddingsarbeidet kan ta flere uker, og myndighetene i Frankrike har høy beredskap. Én uke før fotball-EM starter, er veinettet i Paris hardt presset, og flere jernbanestasjoner er stengt.

En rekke kjente turistattraksjoner i den franske hovedstaden har måttet stenge på grunn av flommen. De verdensberømte museene Louvre og Orsay har stengt dørene og satt i gang et iherdig arbeid for å evakuere sine kjellere, som er fylt med kunstskatter.

Oversvømte kjellere

Samtidig tiltrekker vannmassene i seg selv både turister og skuelystne parisere. Mange av dem samlet seg fredag på Mirebeau-brua vest i byen for å ta bilder av elva med Eiffeltårnet i bakgrunnen.

Enkelte metrostasjoner har også måttet stenge i Paris, og innbyggerne har blitt bedt om å holde seg unna Seinen.

I det velstående 16. arrondissement i hovedstaden ble flere kjellere og leiligheter rammet av flommen fredag, og myndighetene evakuerte en campingplass i Bois de Boulogne i Paris' vestlige utkant.

250.000 kunstverk

Ved Louvre, som blant annet rommer «Mona Lisa», flyttes hele 250.000 kunstverk fra magasinene. Museet har gitt beskjed om at det holder stengt til og med tirsdag.

Også nasjonalbiblioteket og utstillingssenteret Grand Palais holder stengt.

– Vi evaluerer situasjonen for alle kulturbygg fra time til time, sa kulturminister Audrey Azoulay til pressen fredag utenfor Louvre, verdens mest besøkte museum.

Redningsmannskaper bidrar i evakueringen av bolighus på grunn av flommen i Juvisy-sur-Orge i nærheten av Paris fredag. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix