Paris: Tykke grå skyer lå over Paris søndag, mens vannstanden i den grumsete Seinen langsomt begynte å trekke seg tilbake. Elva var i helgen større enn på 30 år med en vannstand på drøyt 6 meter over normalen fredag.

De verdensberømte museene Louvre og Orsay var tvunget til å stenge dørene og evakuere kjellermagasinene for titalls tusen kunstskatter.

Turister og andre skuelystne stimet til for å fotografere elva som for anledningen ble Paris' fremste attraksjon. I småbyene rundt Paris gikk innbyggere gjennom restene av ødelagte hjem.

Transportkaos

Oversvømmelsene har krevd fire menneskeliv i Paris-regionen. Over 11.000 husstander har mistet strømmen, og en rekke metrostasjoner i hovedstaden forble stengt søndag.

Men mens Paris er i ferd med å legge oversvømmelsene bak seg, er beredskapen fortsatt høy en rekke andre steder i Frankrike på grunn av dårlige værmeldinger.

Frankrike er allerede nedstemt etter månedsvis med tidvis voldelige masseprotester mot regjeringen, transportkaos som følge av streik og ikke minst terrorfrykt og unntakstilstand etter fjorårets angrep.

Flommen var det siste slitne franskmenn trengte, skriver nyhetsbyrået AFP.

Fotballfest

– Det er skikkelig ille. Vi trenger ikke dette nå med de vedvarende streikende og Vigipirate-planen, sier bankfunksjonæren Pascal Derby, som refererer til det høye beredskapsnivået som fortsatt råder etter fjorårets terroraksjoner.

– Alle myndighetene er presset til det ytterste – politiet, brannvesenet – all ære til dem. Det er et mareritt, sier 62-åringen til AFP.

Problemene tårner seg opp bare en snau uke før fotball-EM, det som etter planen skal bli Europas største fotballfest. Fredag starter mesterskapet, og 1,5 millioner besøkende er ventet til Frankrike de fire ukene det varer.

– En fest, tross alt, lyder overskriften i søndagsavisa Journal du Dimanche.

90.000 politifolk

Franske myndigheters sikkerhetstiltak under fotball-EM mangler sidestykke i arrangementets historie. For bare sju måneder siden ble 130 mennesker drept i en rekke selvmordsangrep i Paris. Tre av bombene gikk av ved Stade de Paris.

Det er altså fortsatt unntakstilstand i Frankrike, som regnes som et av de fremste terrormålene for islamistgruppa IS. En sikkerhetsstyrke på rundt 90.000 skal beskytte franske stadioner og andre steder der fotballsupportere samles den neste måneden.

Paris' overarbeidede politistyrke ba denne uka regjeringen om å stenge et enormt supporterområde i hovedstaden mens fotballkamper spilles på byens stadioner.

Politibetjentene er rett og slett utslitt, påpeker politisjefen.

Streik

Samtidig er det ingen løsning i sikte for togstreiken som har vart i snart en uke. Den kommer på toppen av protestaksjoner i en rekke sektorer som blant annet har ført til lange bensinkøer.

Statsminister Manuel Valls ba i helgen innstendig om at streiken avblåses i solidaritet med flomrammede franskmenn.

– Denne streiken er allerede ubegripelig, men i regionene som er rammet, er den fullstendig uforståelig, sa han.

Protestaksjonene bunner i regjeringens upopulære arbeidsmarkedsreform, som har fått arbeidere i en rekke sektorer til å legge ned arbeidet de siste ukene. Air Frances flygere truer dessuten med en fire dager lang streik fra 11. juni, dagen etter at EM starter.

Redningsmannskaper evakuerer bolighus i nærheten av Seinens utløp i Juvisy-sur-Orge i nærheten av Paris. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix