Bagdad: En storstilt offensiv for å jage ekstremistgruppa ut av byen har pågått i to uker.

Sikkerhetsstyrkene har søndag tatt kontroll over den landlige sørlige bydelen Naymiyah, ifølge generalløytnant Abdel Wahab al-Saadi. Han sier styrkene nå er klare til å rykke inn i sentrum med luftstøtte fra en amerikanskledet koalisjon.

Reuters skriver søndag at byen, der det sannsynligvis oppholder seg rundt 50.000 sivile, nå snart er omringet. Mange av beboerne forsøker desperat å flykte. Byrået melder at minst fire personer druknet og ni er savnet etter at en båt kantret i forsøket på å krysse elven Eufrat for å unnslippe.

Hard motstand

Irakiske elitestyrker begynte en framrykking mot sentrum på mandag, men møtte hard motstand. IS har kontrollert Falluja i mer enn to år og har bygget avanserte forsvarsverker.

Byen ligger bare 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad. Den var den første ekstremistgruppa sikret seg kontrollen over i Irak i 2014. Noen få måneder senere erobret IS store områder i Nord-Irak, inkludert storbyen Mosul.

Den siste tida har gruppa imidlertid vært under hardt press på flere fronter både i Irak og Syria.

Motangrep

Lørdag meldte de irakiske styrkene at de hadde erobret en forstad nordvest for byen. Saqlawiya 7 kilometer fra bykjernen kom under regjeringsstyrkenes kontroll etter harde kamper.

– Sikkerhetsstyrkene heiste det irakiske flagget i forstaden etter å trengt dypt inn i området og drept minst 27 daesh-medlemmer, sa oberst Mohammed Abd i den irakiske hæren, med henvisning til et annet navn for IS.

De siste dagene har ekstremistgruppa gjennomført en serie motangrep i andre deler av landet i et forsøk på å vende oppmerksomheten vekk fra Falluja. Regjeringsstyrkene slo lørdag tilbake et angrep mot oljefeltet Ajil nær Tikrit, opplyser sikkerhetskilder.

Sårede og drepte

Irakiske styrker gir ikke ut opplysninger om egne tap, men AFP meldte fredag om at det holdes et stort antall begravelser som settes i sammenheng med offensiven landet over.

En anonym kilde i helsevesenet i Bagdad opplyste samme dag om et høyt antall sårede.

– Vi har mottatt 1.119 sårede siden starten av offensiven, opplyser vedkommende. De sårede behandles på sykehusene i Kadhimiya, Abu Ghraib, Al Karama, Al Karkh og Yarmuk.

Blant dem er medlemmer av hæren, politiet, antiterrorstyrkene og den paramilitære, Iran-støttede gruppa Hashed al-Shaabi (Folklig mobilisering).

En SDF-kriger snakker med innbyggere i landsbyen Haj Hussain, som opprørsalliansen erobret fra IS tidligere denne uka. Landsbyen ligger på landsbygda sør for Manbij, i provinsen Aleppo Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix
Medlemmer av en sjiamuslimsk milits holder fram en erobret IS-plakat i Saqlawiya nord for Falluja. Foto: Reuters / NTB scanpix