- Det er et angrep på tryggheten vår

LHBT-ledere i Trøndelag mener tragedien i USA er et angrep på alles rett til å være seg selv.

Saken oppdateres.

49 mennesker ble skutt under angrepet på Pulse Club i Orlando i USA. Nattklubben er populær blant lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

- Det er en hendelse som føles veldig nært. Det er et angrep på den tryggheten som vi jobber for å skape. Det er et angrep på alle sin rett til å være seg selv, sier leder for Skeiv ungdom i Trøndelag, Ingrid Okkenhaug.

Hun mener at de må stå sammen etter terroraksjonen.

- Vi kan ikke gi opp. Alle skal kunne være trygg når de er seg selv, sier Okkenhaug, som sier at tankene deres går til de som er berørt av terroren.

LES OGSÅ: Orlando har begynt offentliggjøringen av navn etter massakren

- Ikke helt uventet

Leder av Fri Midt-Norge, Hilde Lysbakken, sier at angrepet ikke var helt uventet.

- Det er dessverre ikke et helt uventet angrep. Gjerningsmannen skal ha tilknytning til IS, og de har et veldig negativt syn på homofile, sier leder av Fri Midt-Norge, Hilde Lysbakken.

Hun er rystet over angrepet i Orlando der 50 personer mistet livet.

- Vi sliter med fordommer mange steder. Vi trenger ikke å se oss over skulderen på grunn av terrortrussel i tillegg. Men jeg tror ikke at vi er et mål i Norge, sier Lybakken.

LES OGSÅ: IS tar på seg ansvaret for Orlando-massakren

Pride i Oslo

Til helga arrangeres festivalen Oslo Pride. Søndag ble det arrangert minnemarkering for ofrene etter terroren i Orlando utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

Det er forventet at rundt 25 000 mennesker skal delta på arrangementet. Lysbakken tror enda flere kommer til å delta.

- Jeg vil ikke bekymre meg for terror neste helg, og det håper jeg at andre heller ikke vil gjøre. Jeg vil ikke at terrortrusselen skal styre livet mitt, sier Lysbakken.

Under festivalen i Oslo vil det være ekstra politiberedskap.

Trygt

- Vi har vært i dialog med politiet i dag, og de har sagt at de vil sette inn ekstra tiltak under festivalen, sier styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen.

Han forteller at de fra før av har en sikkerhetsplan, og at festivalen vil være trygg å gjennomføre.

- Vi følger politiets råd, og de mener det er trygt. I dag føler jeg at alle står sammen, og at samholdet er utrolig godt. Vi er alle opptatt av at dette ikke skal skremme oss bort fra gatene, snarere tvert imot. Jeg har troen på at dette kommer til bli større og bedre enn noen gang, sier Arnesen og legger til at at hendelsene i Orlando nok vil prege festivalen.

- Vi skal ha et møte om det mandag kveld, og det vil nok bli flere ting som skjer under festivalen som er knyttet opp mot hendelsene, sier han.

LES OGSÅ: Politiet øker beredskapen under Oslo Pride

LES OGSÅ: NTNU-professor: - Trump kan tjene på terroren

- Fortsatt utfordringer

Selv om det er tragisk at så mange mennesker mistet livet i angrepet, håper hun at det kommer noe konstruktivt ut av det med tiden.

- Det viser at vi ikke er så likestilte som vi ønsker å tro, kanskje spesielt i USA. Det er tema vi må jobbe med fremover. Vi har også fortsatt har store utfordringer i vår egen region når det gjelder likestilling og fordommer, sier Lysbakken.

Leder for Skeiv ungdom i Trøndelag, Ingrid Okkenhaug, sier at angrepet i Orlando føles veldig nært. 

Leder for Skeiv ungdom i Trøndelag, Ingrid Okkenhaug, sier at angrepet i Orlando føles veldig nært. 

På forsiden nå