Trøndersk IS-avhopper fengslet i Tyrkia

UD bekrefter at en nordmann sitter fengslet i Tyrkia.

Fengslet i Tyrkia: UD ønsker ikke å bekrefte at det er den 32 år gamle verdalsmannen som forsvant til Den islamske staten (IS), som nå sitter fengslet i Tyrkia, men Adresseavisen har av flere uavhengige kilder fått bekreftet at det er nettopp det. Dette bildet er tatt under en sykkeltur i Sverige i 2014, før han reiste til Syria.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

- Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger er anholdt i Tyrkia. Utenrikstjenesten ved ambassaden i Ankara arbeider med å få besøkstillatelse, skriver Hilde Steinfeld ved kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet på mail til Adresseavisen.

UD ønsker ikke å bekrefte at det er den 32 år gamle verdalsmannen som forsvant i desember 2014, for så å dukke opp i Den islamske staten (IS), som nå sitter fengslet i Tyrkia, men Adresseavisen har av flere uavhengige kilder fått bekreftet at det er nettopp det.

UD ønsker ikke å svare på hvem som er mannens forsvarer.

- Vedkommende har fått oppnevnt en forsvarer lokalt, opplyser Steinfeld.

Utenrikstjenesten vil ikke kunne kommentere ytterligere enkeltdetaljer i sin oppfølging av en pågående konsulærsak.

Heller ikke mannens familie ønsker å kommentere saken nærmere.

Ulovlig grensepassering

Etter det Adresseavisen erfarer er IS-avhopperen anholdt for ulovlig grensepassering fra Syria til Tyrkia. Pågripelsen skal ha skjedd for noen uker siden.

Hvis Norge ber om å få utlevert nordtrønderen, kan det ifølge kilder, bli en langvarig prosess. Hvis han derimot blir utvist fra Tyrkia, kan prosessen bli noe kortere. Men saken er fortsatt i en svært tidlig fase.

Adresseavisen har tidligere skrevet at mannen forsvant fra psykiatrisk behandling. Han fortalte først til venner at han leverte nødhjelp.

I april 2015 sendte han et bilde av seg selv til en venninne i Nord-Trøndelag. På bildet poserte han med en AK-47, en automatrifle, iført hettegenser og lue.

I mai samme år kom et nytt livstegn fra IS-hovedstaden Raqqa. Da endret verdalsmannen blant annet profilbilde på Facebook.

Adresseavisen erfarer at den antatte IS-krigeren i lengre tid skal ha ønsket å komme seg ut av Syria.

Etterforsket

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil verken bekrefte eller avkrefte at trønderen er arrestert i Tyrkia.

På spørsmål om hva trønderen eventuelt kan vente seg ved en retur til Norge, viser Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til at flere fremmedkrigere har returnert til Norge fra Syria og Irak.

- Noen blir pågrepet og etterforsket. Det ender med straffeforfølgelse, påtale og igjen domfellelse. Men i andre tilfeller gjør vi ikke noe. Det er avhengig av hvilke opplysninger vi sitter med før retur til Norge. Det gjøres derfor en individuell vurdering i hvert tilfelle. Det er det som avgjør om det blir etterforskning eller ikke, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

LES OGSÅ: Kommunen bistår de pårørende

Haugubakken ønsker ikke å kommentere hvilket kilder PST har i Syria.

- Men i de straffesaker som er ført til nå der fremmedkrigere har returnert fra Syria, er mye av bevismaterialet som blir lagt frem i retten, informasjon vi har hentet fra sosiale medier som de selv har publisert. Aktivitet på internett blir slik en viktig informasjonskilde.

Han understreker samtidig at PSTs hovedfokus er hva som skjer i Norge, og ikke det som skjer utenfor de norske grensene.

Nytt pass

Adresseavisen publiserte i midten av mars 2015 en lengre dokumentar om tre nordtrøndere som dro til Syria for å leve med IS-terrorister.

Der blir historien om verdalingen fortalt, om at han gikk av flyet i badebyen Antalya, Tyrkia i desember 2014.

Han fortsetter med et nytt pass gjennom kontrollen og ut av ankomsthallen, hvor alle spor slutter, frem til han tidlig i 2015 sendte meldinger hjem som viste at han oppholdt seg i Raqqa, byen i Syria som regnes som IS’ hovedstad.

På forsiden nå