Valglokalene i Storbritannia stengte klokka 23 etter en dag der millioner av briter har stemt i den historiske folkeavstemningen.

YouGov har spurt 5.000 velgere om hva de har stemt, men undersøkelsen har ikke den standarden som kreves for å kunne bli kalt en valgdagsmåling.

LES OGSÅ: Briter i Trondheim på hver sin side

En lignende undersøkelse under den skotske folkeavstemningen om uavhengighet fra Storbritannia i 2014 var langt på vei i overensstemmelse med det endelige resultatet. Men under fjorårets parlamentsvalg i Storbritannia viste metoden seg å være upålitelig.

UKIP-leder og ut-general Nigel Farage ble den første til å melde at det lå an til at Storbritannia blir i EU, bare minutter etter at valglokalene stengte.

Tett løp

Det har vært knyttet stor spenning til resultatet av folkeavstemningen. Meningsmålingene har den siste tiden tydet på et tett løp, men med et lite forsprang til dem som ønsker å bli i Unionen.

LES OGSÅ: - EU har singe mangler, men per dags dato har vi ikke et alternativ

Oppgang i aksjemarkedene og en sterk pundkurs tydet på at også investorer og aksjemeglere trodde britene ville bestemme seg for å bli. En brexit var ventet å skape stor uro i markedene.

Splittede toryer

Folkeavstemningen ble holdt etter at statsminister David Cameron forhandlet fram en ny avtale med EU for å bedre britenes vilkår. Cameron mener Storbritannia har en bedre framtid innenfor EU, men ble utfordret innad i sitt eget parti.

Hans rival og mulige etterfølger til partiledervervet, Boris Johnson, frontet ut-kampanjen sammen med lederen for uavhengighetspartiet UKIP, Nigel Farage.

LES OGSÅ: Solberg: - Brexit kan bety en svekket verden

De mener Storbritannia bør hente makten hjem fra Brussel og få kontroll med innvandringen, som mange briter syns er for stor.

Bli-kampanjen har argumentert med at en utmelding ville skade den britiske økonomien og koste arbeidsplasser.

Attentat

Halvannen uke før folkeavstemningen viste meningsmålinger at EU-motstanderne hadde et overtak. Men deretter snudde det igjen, omtrent samtidig med at hele valgkampen ble satt til side som følge av attentatet mot Jo Cox.

Labour-politikeren og EU-tilhengeren ble både skutt og angrepet med kniv etter at hun hadde deltatt på et politisk møte, og mye tyder på at drapsmannen hadde politiske motiver. Attentatet har ført til en debatt om brexit-debatten har ført til økt hat og splittelse.

Da Farage få dager før avstemningen lanserte en ny plakat med bilder av flyktninger på vei gjennom Europa med teksten «breaking point» – bristepunkt, skapte det sterke reaksjoner, også blant enkelte i EU-motstandere.

Nå ble det Farage som ble den første til å melde at bli-siden trolig lå an til å vinne avstemningen. (©NTB)