Siste: 48 prosent stemte for å bli i EU. Når bare fem valgkretser gjenstår, er fasiten at 16.992.701 stemmeberettigede stemte for å forlate EU. Tallet på dem som stemte for å bli, er 15.812.943.

- Politisk jordskjelv

– Bli-leiren kan ikke vinne. Svaret er: Vi går ut.

Erklæringen kom fra BBC rundt klokken 5.40 norsk tid fredag morgen. Like etter klokken 7 var resultatet offisielt: 52 prosent av britene har stemt for å ta landet ut av EU.

BBC kaller det et politisk jordskjelv, og nyheten skaper sjokkbølger både i Storbritannia og i EU.

– Dæven døtte. Dette er veldig overraskende, er første reaksjonen fra det fra Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

– Dette er veldig dramatisk, istemmer Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Ekstase

Ut-leiren i Storbritannia er i ekstase.

– La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier ut-general Nigel Farage og håper EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

Fredag morgen ventet alle på hva statsminister David Cameron kom til å si.

Mustad tror han nå kommer til å utløse en formell utmelding av EU på unionens toppmøte neste uke. Da følger inntil to år med forhandlinger for hvordan et over 40 år langt medlemskap skal avvikles.

Camerons egen politiske skjebne er samtidig uviss. Autoriteten hans er uthulet etter en tapt folkeavstemning.

EU i trøbbel

Det britiske pundet har reagert på brexit-resultatet med å falle til sitt laveste nivå på over 30 år.

– Europa er i alvorlig trøbbel, konkluderer Ian Bremmer i analyseselskapet Eurasia Group på Twitter.

– EUs framtid har nok ingen turt å ta inn over seg ennå. Men dette kan føre til stor usikkerhet i EU, for nå vet man ikke hva andre medlemsland eventuelt kan prøve å tvinge fram, sier Mustad.

– Det kan bety at du får en dominoeffekt i andre EU-land med en stor EU-kritisk befolkning, et slags grasrotopprør der det kan komme krav om egne folkeavstemninger slik Storbritannia nå har hatt, sier han.

Skottland

Under opptellingen natt til fredag dannet det seg raskt et mønster av stor EU-støtte i London og Skottland, men store deler av resten av landet stemte for en utmelding.

Valgdeltakelsen er på hele 72 prosent.

For mange skotter vil det være nok et tegn på at resten av Storbritannia er i utakt med dem. Mange har i lang tid varslet at dersom Storbritannia forlater EU, vil debatten om hvorvidt Skottland skal forlate Storbritannia få en ny giv.

– Skottland ser en fremtid som en del av EU, sier den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon.

Labour-skuffelse

En av overraskelsene i den britiske folkeavstemningen er at flere Labour-styrte områder har stemt for å melde landet ut av EU. Det er en av grunnene til at bli-leiren tapte, mener Mustad.

– Partileder Jeremy Corbyn ble oppfordret gang på gang til å gå ut og mobilisere kjernevelgerne. Det har han ikke klart, og det er nok noe av forklaringen som ligger her, sier Mustad og tror ut-leirens vinnersak har vært innvandring.