Ser for seg EU i to hastigheter

Fylkesordføreren er selv EU-motstander, mens synes at Storbritannia bør være innenfor.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik håper den politiske eliten i Europa vil møte hverdagen med større ydmykhet. 

Saken oppdateres.

- Det er beklagelig at britene forlater EU, selv om jeg er overbevist om at Norge har best av å stå utenfor. Nei-siden i Norge og hos britene, og på kontinentet, er en svært forskjellig forsamling.

LES OGSÅ: Hollande: Et smertefullt valg

Det gjør også at jeg frykter at nasjonalister skal tjene på dette og få økt selvtillit og oppslutning, samtidig som finansmarkeder og den politiske stabiliteten trues. Det er det siste Europa trenger i tider med stor ledighet, økonomisk usikkerhet, stor migrasjon og økende fremmedhat. En farlig miks, sier Sandvik.

Et varsel

Fylkesordføreren mener britenes valg er et varsko til de politiske elitene «om en gjennomgripende mistillit fra det folket de er valgt til å styre».

- Et unisont maktapparat fra hele Europa, til og med fra USA, har gitt krystallklare advarsler om et dårligere liv for britene om de forlater EU. Likevel stemmer et flertall mot rådene fra sine ledere.

LES OGSÅ: Löfven: Brexit er en vekker

Hvordan EU og det politiske lederskapet agerer framover, vil definere Europa for framtida. Faren er at når skremselspropaganda som dette viser seg å ikke slå til, vil flere land i EU vil slite tungt med å stanse krav om folkeavstemninger.

Etterlyser politisk ydmykhet

Sandvik mener de politiske elitene i Europa må møte hverdagen med mer ydmykhet, ellers frykter han et destabilisert Europa for generasjoner fremover.

LES OGSÅ: Usikker dag med mange spørsmål

- Gjør de jobben nå, kan tilbakeslaget britene har påført EU gjøres om til en seier for oss alle. Kanskje finnes det en løsning med et EU i flere hastigheter, med britene sitt forhold avklart på utsiden. Vilt kaos, straffetiltak og isolasjon er det siste vi trenger nå.

På forsiden nå