Det sier styrkesjef på «Siem Pilot», Geir Hilmarsen, til Adresseavisen søndag kveld.

Det norske redningsskipet «Siem Pilot» deltok fredag i fem aksjoner i Middelhavet, skriver Kripos på Twitter søndag.

Til sammen ble 737 migranter reddet.

Mange redningsaksjoner

På telefon fra båten søndag kveld forteller Geir Hilmarsen, som til daglig jobber som innsatsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim, om hektisk aktivitet de siste dagene.

- Det har i en lengre periode vært få redningsaksjoner på grunn av dårlig vær, men på torsdag var det hele 43 redningsaksjoner nær Libya. Vi var ikke involvert i disse, fordi vi da befant oss på den andre siden av havet, forteller han.

Da den norske redningsbåten kom ned til området på fredag var det allerede mange skip i aksjon.

- Det var også redningsbåter fra NGOs, som Leger uten grenser, som holdt på med redning i området. Vi fikk beskjed fra hovedredningssentralen om å holde oss i ro og være i beredskap i tilfelle noen trengte hjelp.

Enslige mindreårige

Til slutt ble de på det norske skipet bedt om å ta over migranter fra andre båter.

- Vi tok da over 737 fra fem ulike redningsaksjoner, fire gummibåter, og en fiskebåt, forteller han.

Først i 21-tiden fredag kveld var alle ombord, og «Siem Pilot» kunne seile mot den italienske øya Sardinia, hvor alle gikk i land søndag.

- Vår oppgave gikk greit. Hvis det var noen dramatikk skjedde det nok under de ulike redningsaksjonene, sier Hilmarsen.

Det var i alt 39 barn ombord.

- Bare 10 reiste sammen med familien. 29 barn reiste alene. Det spesielle denne gangen var at vi hadde 14 enslige mindreårige fra Bangladesh. De andre kom fra Sudan, Marokko, Gambia, Guinea og en jente på 17 år fra Nigeria. I tillegg var det 653 menn og 45 kvinner, opplyser Hilmarsen.

Stor gruppe fra Bangladesh

Denne turen var spesiell også på grunn av at det var migranter fra mange ulike nasjoner representert.

- Vi har aldri hatt migranter fra 28 ulike land om bord samtidig før. Det var 22 fra afrikanske land, andre fra Syria, Bangladesh, Nepal og Pakistan, så her er det mange som har reist langt, sier den erfarne politimannen.

At gruppa fra Bangladesh var på hele 184 migranter har heller aldri skjedd før.

- Politifolkene forteller at migrantene beskriver ulike reiseruter. Mange forteller at de først kom til Tyrkia, og at de derfra reiste videre med fly Libya, sier Hilmarsen, som tror den stengte grensen i Tyrkia kan føre til en økt strøm av migranter langs kysten av Libya.

Rolig sjø og kaos

Geir Hilmarsen forteller om fine forhold på sjøen akkurat nå, med bølger på kun en meter og at det ellers er fint og varmt.

- Jeg frykter at det kan bli kaos fremover. Det fine været kan bety at det nå tar av for alvor, sier han.

I tillegg til redningsaksjonene på torsdag og fredag, har det kommet meldinger om åtte redningsaksjoner på lørdag, og 20 på søndag utenfor kysten av Libya.

Mannskapsbytte

Styrkesjef  Hilmarsen var søndag kveld på vei til ned til Sicilia.

Tirsdag er det mannskapsbytte på det det norske forsyningsskipet, som inngår i EUs grensepatruljering i Middelhavet.

Dette er hans andre periode som styrkesjef. Han var også ombord fem uker i mars.

- Det har vært en fantastisk opplevelse, fordi jeg føler at jeg bidrar til noe positivt. Disse menneskene hadde ikke klart turen alene, så vi redder faktisk folk, sier han.

Her kan du lese om en annen politimann fra Trondheims som forteller om desperate scener i Middelhavet

Selv på det dramatiske oppdraget for noen uker siden, da fant de to unge kvinner døde i en gummibåt, følte styrkesjefen at det mannskapet gjorde ga mening.

- Det var ikke en trivelig opplevelse, men likevel bidro vi til å hindre en større tragedie, hadde vi ikke kommet akkurat da.

Nå venter noen uker med sommerferie hjemme i Norge, før Geir Hilmarsen nok en gang drar ned på et nytt tokt i slutten av august.

Styrkesjef Geir Hilmarsen fra Trondheim reiser hjem denne uka, etter sin andre periode som styrkesjef på Siem Pilot.