Berlin: Det vil ikke finne sted noen form for samtaler før Storbritannia har utløst artikkel 50 i EU-traktaten og startet utmeldingsprosessen, slo Tysklands statsminister Angela Merkel fast mandag kveld.

Budskapet ble gitt med samlet front – Merkel, Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi – i Berlin. Der møttes de tre for å forberede EU-toppmøtet tirsdag.

– Vi er enige om dette. Det vil ikke bli noen uformelle eller formelle samtaler om Storbritannias utmelding før søknaden om å forlate unionen er levert, sa Merkel.

Hollande oppfordret Storbritannia til «ikke å kaste bort tiden», og argumenterte for at det er i alles interesse at brexit-prosessen går raskt framover.

– Ingenting er verre enn usikkerhet. Usikkerhet genererer ofte irrasjonell oppførsel. Og usikkerhet kan også føre til at finansmarkedene opptrer irrasjonelt, sa den franske presidenten.

Cameron: Vår beslutning

Meldingen fra trekløveret kom bare kort tid etter at den britiske statsministeren David Cameron hadde kunngjort at Storbritannia vil vente med å innlede den formelle utmeldingsprosessen.

I en utspørring i Parlamentet gjentok han det både han og andre britisk politikere tidligere har sagt: Artikkel 50 blir ikke utløst ennå.

– Før vi gjør det, må vi avgjøre hva slags forhold vi skal ha til EU. Det er noe den neste statsministeren og regjeringen må beslutte, sa Cameron. Han understreket at det vil være hans klare beskjed når han møter de andre EU-lederne på toppmøtet i Brussel.

– Dette er vår selvstendige beslutning, og det er en beslutning som Storbritannia – og Storbritannia alene – skal ta, sa han.

Til tross for uroen, ber Cameron sine ministre fortsette som før. Han etablerer samtidig et utvalg i regjeringen som får i oppgave å forhandle med EU.

Mener Storbritannia må få tid

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig å gi Storbritannia tid til å nøste opp i situasjonen som har oppstått. Hun er også til stede i Brussel tirsdag for å delta på formøtet de konservative europeiske partiene holder i forkant av EU-toppmøtet.

– Jeg mener man må bli enig om en tidstabell for hvordan man skal gjøre det og ikke presse Storbritannia før de er blitt enige om hvordan veien videre skal gå, sier Solberg til NTB.

Hun er opptatt av at EU ikke må bli lammet av diskusjoner om brexit, men at det må bli ro slik at EU kan ta seg av de reelle politiske problemene som flyktningkrisen og arbeidsledighet.

– Min største frykt har hele tiden vært at man bruker mye tid på intern organisering, forhandling og diskusjoner, og at man ikke gyver løs på de store utfordringene, sier hun.

September-frist

Cameron har gjort det klart at det blir opp til nestemann i Downing Street nummer 10 å starte utmeldelsesprosessen.

Etterfølgeren bør være på plass innen september, ifølge Graham Brady, som leder komiteen som er ansvarlig for det kommende ledervalget hos De konservative. Dermed fremskyndes ledervalget noe i forhold til Camerons plan om å gå av på partiets landsmøte i oktober. Men EU har gjort det klart at de ikke vil vente.

Brexit-forkjemper og tidligere London-ordfører Boris Johnson er blitt utpekt som en mulig arvtaker. Også innenriksminister Theresa May er aktuell, ifølge BBC.

Statsminister David Cameron skulle helst ha sett at Storbritannia forblir EU-medlem, men han sier folkets beslutning må respekteres. Foto: Reuters / NTB scanpix
Statslederne sier nei. Tysklands Angela Merkel, Italias statsminister Matteo Renz (til venstre) og Frankrikes president Francois Hollande briefet pressen mandag. Foto: Markus Schreiber/AP