Oslo: – Jeg vil jobbe for et Storbritannia som ikke fungerer bare for de få, men som fungerer for alle, sa May med ektemannen ved sin side utenfor sitt nye hjem i 10 Downing Street etter at hun var kommet direkte fra Buckingham Palace.

May fikk sitt oppdrag av dronningen onsdag kveld, umiddelbart etter at David Cameron var på slottet for å søke avskjed og anbefale dronningen å be May danne ny regjering.

May er den 13. britiske statsministeren dronning Elizabeth møter i sine over 60 år som dronning. May, som er 59, var ikke engang født da dronningen inntok tronen i 1952.

Indre sirkel

Det er ventet at den nye regjeringssjefen raskt gjør klart hvem som skal utgjøre den indre sirkelen av ministre som blir hennes nærmeste medarbeidere.

Postene som utenriksminister, innenriksminister og finansminister ventes først, mens resten av kabalen kan komme i løpet av de neste dagene.

Det er ventet at May utnevner flere kvinner i sentrale posisjoner i sin nye regjering. Ifølge avisen The Guardian er May opptatt av at det skal være tilnærmet like mange kvinner som menn i regjeringen.

– Det var Theresa May som satte i gang kampanjen for å få valgt flere kvinner inn i Parlamentet, og hun har alltid ment at det burde være flere kvinner i sentrale posisjoner i regjeringen, sier en talskvinne for May.

– Brexit er brexit

Selv om May selv var tilhenger av at Storbritannia forble i EU, har hun sterkt understreket at hun vil respektere resultatet av folkeavstemningen der et knapt flertall av britene stemte for å forlate EU.

– Brexit er brexit, har hun sagt og gjort det klart at hun vil jobbe for at forhandlingene med EU blir en suksess for Storbritannia.

EU venter utålmodig på den formelle utmeldingen. Noe av det første May derfor må bestemme seg for, er når hun har tenkt å ta skrittet inn i forhandlingene.

May skal så prøve å sikre britene en ny avtale som gir dem tilgang til EU-markedet uten å måtte akseptere fri innvandring fra unionen. Det har EU-lederne gjentatte ganger avvist.

Hard forhandler

I Brussel stålsetter de seg uansett for det som er kjent som en hard forhandler.

– Hun er hard. Hun er veltalende og står på sitt, sier en tjenestemann i EU til nettavisen EUobserver.

Samtidig må May forholde seg til stor økonomisk turbulens på hjemmebane som følge av skilsmissen med EU.

Britene sliter samtidig med store budsjettunderskudd, og avtroppende finansminister George Osborne advarer allerede om at de trolig må gå bort fra målet om overskudd fra 2020 igjen.

Skottene vil bli i EU

På toppen får May også oppgaven med å holde Storbritannia samlet. Skottene stemte for å bli i EU og snakker allerede om ønsket om en ny folkeavstemning om selvstendighet.

Så sent som onsdag insisterte Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon på at brexit ikke bør gjelde for Skottland, der et flertall stemte for å bli i EU.

– Theresa May har sagt at brexit betyr brexit. Jeg respekterer at hun har et mandat for England og Wales som stemte for det. Men brexit betyr ikke brexit for Skottland, siden Skottland ikke stemte for brexit, sa hun.