Nice: Over en strekning på nesten to kilometer dundret den hvite lastebilen nedover strandpromenaden i Nice torsdag kveld. Mens en stor folkemengde så fyrverkeri og feiret den franske nasjonaldagen, meide det 19 tonn tunge kjøretøyet ned alt og alle.

Tilbake lå minst 84 døde.

I lastebilen har politiet funnet flere automatvåpen og ammunisjon, og påtalemyndigheten bekrefter at sjåføren avfyrte flere skudd mens han satt bak rattet.

Franske myndigheter har erklært tre dagers landesorg etter terrorangrepet.

Det var mange familier med på folkefesten, og det er ti barn blant de drepte. Ifølge franske myndigheter døde to av dem på operasjonsbordet.

Ofrene

Identifiseringsarbeidet er omfattende og tar tid. Ifølge den franske påtalemyndigheten er 52 personer kritisk såret. Til sammen 202 er brakt til sykehus, og sykehusene ber folk om å gi blod.

Det er en rekke utenlandske turister blant ofrene. En amerikansk mann i 50-årene og hans elleve år gamle sønn er meldt drept.

Også statsborgere fra Sveits, Russland, Armenia og Ukraina er bekreftet døde. Tre tyskere er meldt savnet, det samme er et eldre par fra Italia.

Antatt gjerningsmann

Påtalemyndigheten har formelt identifisert gjerningsmannen, sa statsadvokat François Molins på en pressekonferanse.

Det er snakk om en 31 år gammel tunisisk statsborger ved navn Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Familiefaren bodde i Nice og var ikke i etterretningstjenestens søkelys, bekrefter påtalemyndigheten.

Naboer i bydelen Abattoir beskriver mannen overfor AFP som en einstøing uten synlig religiøs tilknytning.

Ansvar

Ingen gruppe eller organisasjon har hittil tatt på seg ansvaret for ugjerningen.

– Før vi vet hvem som står bak, er det vanskelig å snakke om tiltak og hva som virker. Dagen i dag må først og fremst gå til å fordømme handlingen og å sende tanker til ofrene og deres familier, sier statsminister Erna Solberg (H).

Generelt mener hun den største utfordringen ikke er organisert terrorisme, men personer som handler på egen hånd.

Drama

Øyenvitner forteller at vrakdeler fløy mens lastebilen kjørte sikksakk gjennom folkemassen. UD har ikke fått meldinger om at norske er rammet, men flere havnet midt i dramaet, som Pål Christian Møller og kona.

– Jeg så en stor bil som passerte veldig fort. Så hørte vi folk skrike, og vi så flere livløse mennesker som lå på bakken, sier Møller til NTB og forteller om kaos og panikk.

Til slutt skjøt og drepte politiet mannen i lastebilen. Igjen sto kjøretøyet pepret med kulehull.

Vanskelig å forhindre

– Terrorangrepet i Nice er fattigmannsjihad og vitner om at terrorisme blir planlagt og utført av enkeltindivider, ikke av koordinerte grupper fra Midtøsten, sier terrorforskeren Frank Orban ved Høgskolen i Østfold.

Så enkle angrep er svært vanskelig å forhindre.

– Det virkelig triste med denne hendelsen er at den viser at det er fullt mulig for enkeltpersoner å gjennomføre terrorangrep. Man kan bruke et fredelig verktøy som et våpen med en uhyggelig effekt, og denne effekten kan andre lære av, sier ekstremismeforsker Lars Gule.

Fordømmer

Politiske og religiøse ledere verden rundt fordømmer angrepet.

– Tidene har forandret seg, og vi må lære å leve med terrorisme, fremholder statsminister Manuel Valls overfor fransk presse.

Teknikere fra politiet i arbeid på Promenade des Anglais i Nice etter at over 80 personer ble drept i et terrorangrep torsdag kveld på den franske nasjonaldagen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Panikkslagne mennesker evakuerte fra strandpromenaden under streng bevoktning torsdag kveld etter terrorangrepet i Nice. Foto: Reuters / NTB scanpix
Med frontruta pepret full av kulehull står lastebilen igjen på strandpromenaden i Nice etter at sjåføren meide ned og drepte over 80 personer i et terrorangrep torsdag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix