Resit Koc (i hvit singlet) gjorde som flere tusen andre og demonstrerte mot kuppmakerne i Istanbul fredag kveld og natt til lørdag. Samtidig gikk det av bomber og ble løsnet folk mot sivile i byen. Foto: Privat

- Jeg var ute med kompiser da jeg fikk meldingen om kupp og at militæret var på brua og på flyplassen. Vi så på nyhetene at Erdogan ba folk om å gå ut i gatene, sier Resit Koc.

Han jobber til daglig som vaktmester og vakt i Trondheim. Somrene tilbringer han med kona og deres to barn i Sultangazi i Istanbul.

Fredag kveld forsøkte en gruppe i militæret seg på kupp, samtidig som Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan oppfordret folk til å gå ut i gatene og trosse kuppmakernes portforbud. Resultatet ble blodig, med minst 265 drepte mennesker.

Lyden av skudd

Da Resit Koc tok til gatene var det en blanding av feiring og kaos som møtte ham; folk med flagg i tutende biler som demonstrerte mot kuppmakerne og nærmest feiret før kuppforsøket var slått ned, stridsvogner i gatene og knuste biler som hadde havnet i kuppmakernes vei, hele tiden med lyder av eksplosjoner og skudd som ble avfyrt ikke langt unna.

Det var for vanskelig å komme seg til Taksim-plassen, så Koc dro sammen med sine venner og brødre til den lokale politistasjonen i Sultangazi og deretter til Atatürk-flyplassen.

På begge steder hadde det samlet seg tusenvis av demonstranter.

- Vendte våpnene mot folket

- Vi så tanks og folk fra militæret på flyplassen, og utenfor politistasjonen kjørte biler med flagg forbi. Det var folket som stoppet kuppforsøket, og de feirer fortsatt. Akkurat nå er stemningen veldig bra her. Folk spiller musikk og det er ingen problemer, sier Resit Koc ett døgn etter at uroen tok til.

Han er glad for at kuppforsøket ble slått ned relativt raskt, men sørger over de mange drepte. I tillegg til minst 265 døde er nærmere 3000 pågrepet for å ha støttet kuppmakerne.

- Jeg synes det er veldig trist at de vendte våpen som ble kjøpt med folkets penger mot folket, og at så mange uskyldige ble drept.

Samtidig som kuppmakernes bombinger, skuddvekslinger med motstandere og folkets demonstrasjoner i Istanbul fortsatte, satt Kocs datter Zeynep hjemme hos bestemoren et stykke unna familiens hus i Sultangazi.

- Jeg var redd

15-åringen som går på skole i Trondheim hadde vært i Istanbul i noen uker allerede da kuppforsøket startet.

- Vi så på nyhetene at det var et kuppforsøk. Etter hvert kom faren min for å hente meg. Da vi gikk til huset vårt hørte vi eksplosjoner og mange skudd som ble avfyrt. Det var første gangen jeg hørte skudd, og jeg var redd.

I løpet av den 20 minutter lange turen hjem, navigerte far og datter seg mellom hundrevis av biler og mennesker som hadde fulgt presidentens oppfordring om å trosse kuppmakernes portforbud.

- Ikke bekymret i dag

- Det kjørte mange biler i gatene, og det var vanskelig å følge med. Men alt er bra nå. Folket er ute i gatene, går med flagg og feirer at de har vunnet.

Lørdag morgen våknet de til bildene av Erdogans tale om at kuppmakerne skal få betale dyrt.

- Vi var oppe veldig tidlig og så at mange hadde blitt drept og at de som hadde prøvd seg på kuppforsøket skulle få svi. Nå er folk ute og feirer med tyrkiske flagg. Vi er ikke bekymret i dag, sier Zeynep Koc.

Bildet, som er tatt av en av Resit Kocs venner, viser en av de mange bilene i Istanbul som ble ødelagt av stridsvogner. Foto: Privat
Det hadde samlet seg mange tusen utenfor Atatürk-flyplassen fredag kveld. Foto: Privat
Lørdag kveld, ett døgn senere, fortsetter feiringen av at kuppet ble slått ned på Taksim-plassen. Foto: REUTERS/Huseyin Aldemir/ntb scanpix