21 personer skal være skadet etter at en mann har gått til angrep med øks på et tog på strekket mellom Würzburg-Heidingsfeld og  Ochsenfurt utenfor Frankfurt. Foto: Google Maps

Det var under gjennomsøking av 17-åringens rom at politiet fant et håndmalt IS-flagg, opplyser innenriksminister Joachim Herrmann i delstaten Bayern til fjernsynskanalen ZDF tirsdag.

IS' uoffisielle talerør Amaq hevdet senere tirsdag at 17-åringen var en IS-kriger. Opplysningen ble kort tid etter tilbakevist av Herrmann, som sa at ikke er noen tegn på forbindelse mellom IS og 17-åringen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tirsdag ettermiddag publiserte Amaq en video som de hevder viser 17-åringen. I videoen kan man høre en person si at han er en av gruppens krigere og at han har intensjoner om å utføre et selvmordsangrep i Tyskland.

– Handlet alene

Ifølge avisen Die Welt sier en talsmann i departementet at gutten ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst) da han gikk til angrep.

Herrmann understreket tirsdag formiddag at etterforskningen pågår, men at alt tyder på at gutten handlet alene.

– Vi må slå fast hva motivet var og i hvilket omfang han virkelig tilhørte islamistverdenen, eller om han ble selvradikalisert svært nylig, sa Herrmann.

Justisminister Heiko Maas sa at tenåringen handlet på egen hånd.

– Det er vanskelig å stanse dem som handler alene fordi de ikke har koordinert noe med andre, sa Maas.

Gutten, en afghansk flyktning, angrep togpassasjerer på et regiontog i Würzburg med en øks og en kniv. Fem av passasjerene ble såret.

Turister angrepet

Fire av de skadde er en familie fra Hongkong som var på ferie i Tyskland. De fire – en 62 år gammel far, hans 58 år gamle kone, deres 26 år gamle datter og hennes 30 år kjæreste, ble alvorlig såret. Tilstanden var tirsdag kritisk for tre av dem, opplyser sykehuset i Würzburg. Parets 17 år gamle sønn slapp fysisk uskadd fra angrepet.

En femte person ble påført lette skader, og 14 øvrige passasjerer fikk behandling for sjokk.

Et øyenvitne som bor nær stedet der toget stanset etter angrepet, sier til nyhetsbyrået DPA at togvognen «så ut som et slakteri».

Politiet stormet regiontoget, og gjerningsmannen flyktet, men en spesialstyrke fra politiet som tilfeldigvis var i nærheten, fulgte etter ham. Han ble skutt og drept av politiet.

Enslig mindreårig flyktning

Gutten skal ha kommet til Tyskland som enslig, mindreårig flyktning og ha bodd en stund på et rom hos en vertsfamilie i Ochsenfurt utenfor Würzburg.

Afghanske mindreårige som drar alene gjennom Europa er en særlig utsatt gruppe, påpeker danske Røde Kors.

– De aller fleste har voldsomme opplevelser fra flukten. Mange har flyktet over hals og hode, spesielt dem som kommer fra Afghanistan, der familien ofte har solgt alt de eide for å få sende den eldste sønnen av gårde, sier overlege Ebber Munch-Andersen i Røde Kors til Ritzau.

Unge afghanere har ofte store traumer, ifølge legen.

– Eksempelvis har Taliban villet leie inn barn som selvmordsbombere, eller soldater. Faren har satt foten ned, og så er faren blitt drept eller familiens hus satt fyr på, forklarer overlegen, når han forklarer hvordan familiene deretter velger å sende sine eldste sønner alene av gårde til Europa.