München-skytingen:

Internett fylles med falske bilder og opplysninger

München-politiet er irriterte på falske opplysninger på internett. Flere nettsteder jobber fortløpende for å avsløre juksemakerne.

Saken oppdateres.

Kort tid etter at skytingen startet på Olympia-kjøpesenteret i München, begynte rykter og usann informasjon å spre seg på Twitter, Reddit og andre sosiale medier. Noen publiserte bilder av det de påsto var bilder fra åstedet. Andre delte navn og bilde på ulike påståtte gjerningsmenn - alt mens politijakten fortsatt pågikk.

LES OGSÅ: Alt om terrorangrepet i München

Fredag kveld kunne flere Twitter-brukere avsløre at flere av disse bildene skriver seg fra tidligere angrep andre steder i verden. Den tyske utgaven av Buzzfeed har skrevet en artikkel som bekrefter at flere av de hyppigst delte bildene og ryktene er falske. Et mye brukt bilde skriver seg for eksempel fra en terroraksjon i Sør-Afrika i 2015, et annet er fra en politiøvelse i Storbritannia.

- Ved alle store hendelser ser vi at denne typen misinformasjon sprer seg. På sosiale medier sitter det ingen redaktør og skiller ut den falske informasjonen, så det må folk gjøre selv. Det sier Ståle Bjørlykke Grut, journalist og teknologiekspert i NRKbeta, til Adresseavisen.

Politiet oppgitt over ryktespredning

På en pressekonferanse litt før 21:30 fredag kveld, sa en talsmann for München-politiet at de irriterte seg over all misinformasjonen på internett.

- Let etter lokale kilder

- Det beste du kan gjøre ved slike hendelser, er å "sitte stille i båten" og vente til informasjonen er bekreftet fra flere kilder du stoler på. Let etter folk som har forutsetninger for å vurdere situasjonen, for eksempel journalister som bor eller jobber i byen det gjelder. Offentlige etater og store mediehus er også bedre kilder enn de fleste - men også anerkjente mediehus har meldt feil opplysinger i tidlig fase av store hendelser. Det er viktig at man tenker seg godt om før man eventuelt deler informasjon videre, sier Bjørlykke Grut.

Han anbefaler denne guiden fra det amerikanske radioprogrammet "On The Media" som en hjelp hvis du vil vurdere informasjon mens hendelser utspiller seg:

- Ikke ta bilder av politiet

Politiet gikk også ut på Twitter og oppfordret folk til å la være å dele bilder og video av politiaksjonen i byen, for å hindre at gjerningsmennene kunne bruke informasjonen underveis i angrepet.

Ståle Grut er journalist og teknologiekspert i NRKbeta.  
        
            (Foto: Kim Erlandsen, NRK)

Ståle Grut er journalist og teknologiekspert i NRKbeta.   Foto: Kim Erlandsen, NRK

På forsiden nå