Assads styrker anklages for klorangrep mot Aleppo

En 13 år gammel jente og en 29 år gammel mann er døde, angivelig etter å ha pustet inn klorgass som ble benyttet i et angrep mot den opprørskontrollerte delen av Aleppo i Nord-Syria.

Regimet og opprørere har i løpet av den over fem år lange borgerkrigen anklaget hverandre for å bruke kjemiske våpen. Bildet viser Aleppo i slutten av august.   Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters/NTB scanpix

Saken oppdateres.

Beirut: En 13 år gammel jente og en 29 år gammel mann er døde, angivelig etter å ha pustet inn klorgass som ble benyttet i et angrep mot den opprørskontrollerte delen av Aleppo i Nord-Syria.

Ifølge den lokale helsearbeideren Mohammed Abu Rajab døde den 13 år gamle jenta natt til onsdag av hodeskader, kvelning og indre brannskader.

En 29 år gammel mann er også død etter tirsdagens angrep, ifølge lokale aktivister etter å ha pustet inn klorgass som ble sluppet fra helikoptre over bydelen al-Sukkari.

Ikke bekreftet

– En 29 år gammel mann døde etter å pustet inn klorgass, sier Mohammed Abu Jaafar, leder for justismyndighetene i den opprørskontrollerte byen.

Ifølge helsearbeidere ble minst 70 mennesker behandlet for pustevansker etter tirsdagens angrep, men påstandene om at det ble sluppet tønnebomber med klorgass er ikke bekreftet.

Onsdag kom det meldinger om nye angrep mot al-Sukkari. Ifølge den syriske eksilgruppen SOHR ble minst ti sivile drept i angrepene, som syriske og russiske kampfly ifølge syriske aktivister sto bak.

Brukte klorgass i fjor

Både regimet og opprørere har i løpet av den over fem år lange krigen anklaget hverandre for å bruke kjemiske våpen. I august fastslo en granskingskommisjonen nedsatt av FNs sikkerhetsråd at det syriske regimet gjennomførte to angrep med klorgass i Syria, i henholdsvis 2014 og 2015.

Regimet til Syrias president Bashar al-Assad har avvist kommisjonens rapport. Også Syrias allierte Russland har stilt spørsmål ved rapportens konklusjoner.

Rapporten konkluderte også med at ekstremistgruppa IS brukte sennepsgass som våpen under et angrep i Aleppo-provinsen i 2015. Kommisjonen etterforsket totalt ni angrep der det høyst sannsynlig var brukt kjemiske våpen, men kom kun med en konklusjon for tre av tilfellene.

Samtaler i London

Tirsdagens angivelige klorangrep kom rett før Storbritannias utenriksminister Boris Johnson onsdag skal møte den syriske opposisjonen i London. Johnson skal møte representanter for den såkalte Høyere forhandlingskomité (HNC), opposisjonsalliansen som tidligere i år deltok i FN-støttede fredssamtaler i Genève.

Onsdagens samtaler i London ventes å dreie seg om en politisk overgangsløsning for Syria, noe som vil være et tema i eventuelle nye Genève-samtaler. Det sentrale spørsmålet er hvilken rolle Assad eventuelt skal spille i en overgangsløsning.

Regimet og HNC har ikke møttes i Genève siden den siste runden med samtaler brøt sammen i april.

På forsiden nå