New York: – Det begås krigsforbrytelser i Aleppo, og de må ikke gå ustraffet hen, sa den franske FN-ambassadøren François Delattre da han var på vei inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd søndag.

Tonen var både krass og anspent under møtet, der USAs FN-ambassadør Samantha Powers beskyldte Russland for barbariske handlinger i Syria.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin svarte på sin side at russerne bare forsøker «fjerne terrorister mens så få sivile som mulig skades».

– Å skape fred Syria er en tilnærmet umulig oppgave nå, sa Tsjurkin og anklaget opprørsgrupper for å ha sabotert våpenhvilen.

– Bombet med vilje

Sikkerhetsrådet hadde innkalt til hastemøtet etter den siste ukens intense bombing av de opprørskontrollerte delene av Aleppo etter at våpenhvilen brøt sammen for en knapp uke siden.

Før møtet startet, krevde den britiske utenriksministeren Boris Johnson at Russland må etterforskes for mulige krigsforbrytelser etter angrepet mot en nødhjelpskolonne fra Røde Kors og Røde Halvmåne 19. september.

Også søndag fortsatte syriske eller russiske jagerfly å bombe byen, og minst 23 mennesker ble drept, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 200 har blitt drept i Aleppo de siste dagene, og et ukjent antall er såret. Ifølge Redd Barna er halvparten av de sårede, barn.

– Alle feltsykehus og klinikker er fylt til randen med sårede, og et flertall av dem er kvinner og barn, sier lege Abu Rajab. Ifølge anslag fra flere internasjonale hjelpeorganisasjoner befinner det seg om lag 100.000 barn i Aleppo.

– Voldsbruk uten sidestykke

Under møtet i Sikkerhetsrådet sa FNs spesialutsending Staffan de Mistura at den syriske offensiven mot Aleppo som ble innledet for få dager siden, har ført til en av de verste ukene i den fem og et halvt år lange borgerkrigen.

– Den militær voldsbruken mot sivilbefolkningen i Aleppo er uten sidestykke, sa Mistura.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Assad-regimets handlinger grenser til krigsforbrytelser.

– Det har vært noen forferdelige dager i Aleppo, men vi kan ikke gi opp håpet, sier Brende til NTB.

– En ny våpenstillstand forutsetter at Assads fly settes på bakken, legger han til.

Ingen fluktmuligheter

I morgentimene søndag kjempet regjeringsstyrkene og opprørerne om kontrollen over en høyde i utkanten av Aleppo. Samtidig gjenerobret opprørsstyrker et annet område i Aleppo som ble inntatt av regimets styrker dagen før, ifølge SOHR.

Ødeleggelsene er enorme, og de om lag 250.000 menneskene som befinner seg i Øst-Aleppo har ingen muligheter til å flykte.

Samtidig melder Verdens barnefond (UNICEF) at nær to millioner mennesker i byen mangler rent vann, noe som utgjør en stor helserisiko, ikke minst for barn.

Vannmangelen har oppstått etter at regimet bombet en pumpestasjon som forsyner Øst-Aleppo med vann, og opprørerne svarte med å stenge en annen som ligger i øst, men som sørger for vannforsyninger til den vestlige og regimekontrollerte delen av byen.

Press på Russland

Utenriksministrene fra USA og en rekke europeiske land sier i en felles uttalelse lørdag at det er opp til Russland å ta initiativ for å redde de diplomatiske forsøkene på å få til en våpenhvile i Syria,

Uttalelsen oppfordrer til å fortsette de diplomatisk forsøkene på å oppnå en våpenhvile. Samtidig heter det at tålmodigheten med Russland «ikke er ubegrenset».

Ødeleggelsene er enorme i Aleppo i Syria etter de siste dagers intensive bombing. Foto: Reuters / NTB scanpix