VG har innhentet tall fra ni land det er naturlig å sammenligne oss med. Tallene viser at Norge tvangsreturnerer mange flere barn enn de andre landene gjør.

Ifølge det afghanske flyktning- og repatrieringsdepartementet var det inntil utgangen av september bare Norge, Storbritannia, Frankrike, Sveits, Nederland, Sverige og Danmark som hadde signerte avtaler med Afghanistan om retur av flyktninger. Av disse landene er det bare Norge og Nederland som overfor VG oppgir å ha tvangsutsendt barn i 2016, Norge i langt større grad enn Nederland.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har flere ganger sagt at det er viktig Norge legger seg på en europeisk standard i flyktningpolitikken. Justisdepartementet opplyser at de ikke har undersøkte hva slags praksis andre land har når i forhold til tvangsreturer.

Leder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, mener tvangsreturene skjer på bakgrunn av klare politiske føringer om å øke returene.

– Praksisen skal være så streng som mulig og av det strengeste i Europa. Det skjer samtidig som alle internasjonale rapporter viser at situasjonen i Afghanistan er blitt forverret både økonomisk, sosialt og sikkerhetsmessig. På en europeisk konferanse der NOAS deltok i vinter, ble returene kalt den norske modellen. Jeg tenker at det ikke er en modell å være stolt av, sier NOAS-lederen.