Frps representant i forsvarskomiteen er fullt oppdatert på situasjonen i Østersjøen når Adresseavisen snakker med ham onsdag. Svenske politikere og forsvarskilder ser opptrappingen blant annet i sammenheng med Natos opptrapping av styrker i Baltikum og nå USAs planer om å utplassere marinesoldater i Norge.

- Det er akkurat dette jeg har advart mot, sier Tybring-Gjedde,

Allerede to uker før Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble formelt informert om saken mandag gikk han ut og advarte mot at amerikansk tilstedeværelse i Norge kunne føre til en eskalering i den spente sikkerhetspolitisk situasjonen mellom Russland og Nato.

- Hvorvidt denne utplasseringen er i tråd med norsk basepolitikk eller ikke er i og for seg uvesentlig. Den er jo selvpålagt. Men det jeg er opptatt av hvordan Russland reagerer på dette. De svarer med samme mynt, ved å vise militær styrke, sier Tybring-Gjedde.

Han snakker om faren for en gradvis militær opptrapping av situasjonen. Han nevner russiske flåtestyrkers bevegelser langs norskekysten den siste tiden, og den russiske Svartehavsflåtens bevegelser. De to missilbestykkede korvettene i Østersjøen kommer nettopp herfra

- Vi kan si at en slik reaksjon er urimelig, men etter russernes mening er Nato agressive når vi plasserer styrker i for eksempel Polen og Baltikum, sier Frp-representanten.

Han viser til at mens Sovjetunionen i sin tid hadde bufferstater mellom seg og de fleste Nato-landene, så er mange av disse landene nå del av Nato. Derfor er det russerne oppfatte som offensive styrker nært Russland.

- Vi kan avfeie de russiske holdningene om at Nato er en trussel, som paranoia, men vi må faktisk ta dette på alvor. Det er spesielt bekymringsfullt nå som det er så lite dialog mellom USA og Russland både i Syria-spørsmålet og angående Nato, sier han.