Forsvarsministeren, som selv onsdag var tilstede på et forsvarsministermøte i Brussel, går langt i å si at russerne poserer i Østersjøen.

Russland har nå flyttet to korvetter som kan bære atomvåpen, fra Svartehavet til basen i Kaliningrad ved Østersjøen. I tillegg ble det nylig utplassert raketter i Kaliningrad som kan bære atomvåpen.

– Det er en synliggjøring av økt russisk militær evne. De viser fram sitt nye militære utstyr, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

- Vise frem militæret

Hun mener russisk militær posering har vært en tydelig politikk i lang tid nå, og spesielt etter annekteringen av Krim.

– Veldig mye av den aktiviteten vi ser, handler om å vise fram økt reaksjonsevne, smidighet, nye militære kapasiteter, ny teknologi, sier Søreide.

– Det er helt åpenbart at de har ambisjoner om å vise fram sine nye militære kapasiteter, sier hun.

Allan Widman, leder av den svenske forsvarskomiteen, sa til Aftonbladet onsdag at han mener at rakettbåtene er en reaksjon på de 330 amerikanske soldatene som skal stasjoneres på Værnes.

- Vi ser ingen sammenheng, sier forsvarminister Ine Eriksen Søreide (H) til Adresseavisen via forsvarsdepartementets kommunikasjonsavdeling.

- Økt russisk militær evne

Forsvarsministeren forteller at Norge observerer et litt annerledes mønster i nord enn svenskene, finnene og de baltiske landene gjør i østersjøregionen.

– Men vi ser en generell økt russisk militær evne og en vilje til å bruke militærmakt. Det får konsekvenser for hvordan vi innretter vårt forsvar, og det får konsekvenser for hvordan NATO innretter seg, sier Søreide.

– Det er også derfor vi har innrettet langtidsplanen for Forsvaret som vi har gjort, sier hun.

LES LEDER: Værnes-basen må ikke erstatte norske soldater