Ian Percy (34) fra Austin i Texas bor nå på Sveberg i Malvik. I natt fulgte bosettingskoordinatoren i Malvik kommune presidentvalget i sitt eget hjemland på tv.

- Jeg satt oppe og ble bare mer og mer lei meg. Jeg synes det er overraskende at Clinton ikke klarte å ta vippestatene Florida, Michigan og Wisconsin. Det er tydelig at grupperinger som mobiliserte under Obamas valgkamp, ikke gjorde det da Clinton sto på stemmeseddelen, mener han.

Savner klar politikk

Han mener demokratene har vært flinke på å ha mange kampanjekontor rundt omkring i alle statene og at det har vært et stort valgkampapparat i sving. Mye større enn republikanerne har hatt. Likevel ble utfallet at Trump trakk det lengste strået.

- I fire-tida var det ganske sannsynlig at det ville bli Trump. Da tenkte jeg: «Kan dette virkelig stemme?»

Familien til Percy bor i New Jersey og de hadde kjørt ens ærend til Pennsylvania for å få folk til å stemme på Hillary Clinton. Selv hadde han stemt på den kvinnelige presidentkandidaten for flere uker siden.

- Hvorfor ville du ikke stemme på Trump?

- Han er uvitende og har ingen klar politikk på noen områder. Det er mange påstander og han vil blant annet avvikle Obamacare uten å egentlig forklare hva han skal gjøre i stedet. Jeg frykter også at hans nærmeste støttespillere er enda mer konservative enn ham. Denne valgkampen har vært kaotisk og skremmende, sier han.

Her finner du alle sakene om presidentvalget 2016

- Flaut på kurs

Percy mener at valgkampen ble preget av drittslenging fra begge parter, og at det omtrent ikke var noen politiske diskusjoner.

- Det var ikke heldig at det ble Clinton som vant demokratenes nominasjon, men jeg tror ikke noen tenkte at hun kunne tape mot Trump, sier han.

Siden han skulle på kurs dagen etter valget, slapp han å bli stilt til veggs av kolleger.

- Heldigvis er jeg på kurs og her vil jeg ikke oppgi at jeg er amerikansk en gang. Det er så flaut, sier han ærlig.

LES KOMMENTAR: Opp fra dypet og frem i lyset

- Liker klar Tale fra Trump

- Hvorfor tror du Trump vant?

- Dette handler om frykt og at mange savner en forandring. De er villige til å prøve hva som helst. Trump sier mye «bullshit» og det er velgerne klar over, men de er glade i ham likevel fordi han driver med klar tale. De ser på ham som en person som vil kjempe for dem, sier han.

Selv ihuga amerikanske Trump-velgere i Norge er overrasket over utfallet ifølge Percy. Han karakteriserer Trump som en slags slem Reagan. Men heller ikke Reagan ødela USA.

- Jeg er optimist, og ser ikke helmørkt på dette. Da Bush ble valgt, ble jeg sint, nå er jeg mer redd.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.