1. Usikkerhet og ustabilitet

- Gjennom valgkampen har Donald Trump skapt en stor grad av usikkerhet for hele verden med alle sine oppsiktsvekkende uttalelser, sier Kristian Dahlberg Hauge (Frp). Han mener det aller første den nye presidenten må gjøre, er å avklare hva han faktisk mener og legge død mange av uttalelsene sine for å skape stabilitet i verden. Professor i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo, David C. Mauk, mener det meste Trump har sagt i valgkampen, har vært å provosere for å få oppmerksomheten.

- Det blir bare spekulasjoner hva han kommer til å gjøre, sier Mauk.

Etter videoskandalen tidligere i høst sa Mauk at Trump kom til å miste kvinnene.

2. Handelsavtaler

Handelsavtalene med resten av verden kan bli satt i spill med Trump som president. David C. Mauk tror ikke det blir noen handelsavtale verken med Europa eller Asia når Donald Trump er president.

- Derimot klarer han nok ikke å gjøre noe med Nafta (frihandelsavtalen mellom USA, Canada og Mexico), sier Mauk.

NTNU-professor Torbjørn Knutsen mener dette er kjerneargumentet til Trump som gjorde at han vant valget.

- Det er denne retorikken som gjorde at han vant valget. Det var hvite arbeidsfolk med lite utdanning som i stor grad stemte på ham. De har følt seg tilsidesatt og føler at de ikke har kontroll over livene sine, sier Knutsen.

- Trump er mot det frie internasjonale markedet og vil reforhandle avtalene. Slik kan han beskytte amerikansk industri og amerikanske arbeidsplasser, sier Knutsen og viser til valgspråket: «Let's make America great again».

- Han har sagt at han vil stoppe en del av frihandelen, og det vil merkes. Likevel vil ikke dette få store umiddelbare konsekvenser, siden mye handel skjer allerede innenfor avtaler. Han har også lansert ideen om å innføre en straffeskatt for handel med Kina, og det kan utløse en handelskrig. Det blir interessant å følge dette, for kineserne eier samtidig en stor del av den amerikanske statsgjelden. Det var kun Bill Clinton som klarte å nedbetale noe av dette, sier NTNU-professor Anders Todal Jenssen.

3. Bygge infrastruktur

I talen sin onsdag morgen sa Donald Trump at han vil bygge infrastruktur for å skape arbeidsplasser. Slik kan han sende en hilsen til alle som har mistet jobben i industriområdene og som har stemt på ham. Men Kristian Dahlberg Hauge mener det er helt åpent hva han faktisk kommer til å gjøre.

Professor Torbjørn Knutsen la også merke til at Trump i seierstalen sin snakket om å bygge infrastruktur.

- Slik vil han skape arbeidsplasser. Men han sa ingenting om hvem som skal betale, sier Torbjørn Knutsen som slår fast at han trolig må ta disse pengene fra staten.

- Dermed vil han ha en aktiv stat på enkelte områder, sier Knutsen.

4. USAs allierte i Europa og Asia

Professor David C. Mauk viser til at Donald Trump har sagt at USAs allierte ikke kan ta det for gitt at USA fortsatt vil være en støtte. Trump har stilt spørsmål ved Nato og forholdet til de allierte i Asia.

- Men dette kan være for å få sterke kort på hånden i forhandlinger med de allierte for at de skal ta en større del av utgiftene til alliansen, sier Mauk.

- Mange frykter hvordan USAs forhold til de allierte i Nato nå blir, sier Anders Todal Jenssen.

- Men: Alle amerikanske presidenter siden andre verdenskrig har ment at europeiske land betaler for lite i samarbeidet. Jeg er derfor usikker på hvor mye som ligger i det han sier. Det fins allerede et krav fra amerikanerne om at statene skal bruke to prosent av BNP på forsvaret. Så er det mulig Trump vil være mer høyrøstet og tydelig på dette kravet, sier NTNU-professoren.

5. Fjerne Obama-care

Helsereformen fra 2010 har fått navnet etter president Barack Obama og er en ordning for offentlig finansiering og regulering av helseforsikring i USA. Donald Trump har sagt han vil fjerne ordningen. Både Kristian Dahlberg Hauge og professor David C. Mauk tror han kommer til å gjøre forsøk på å fjerne denne helseordningen, men Mauk tror ikke det blir så enkelt.

- Et titalls millioner amerikanere er fornøyd med ordningen, sier Mauk. Han slår også fast at det vil ta sin tid fordi et lovverk er på plass, ordningen er iverksatt og det er satt av penger til ordningen.

6. Høyesterett

Høyesterettsdommere er viktige i USA. De kan avgjøre sentrale spørsmål som abort, homofiles rettigheter og om pengegaver og pengebruk i valgkampen skal være offentlig eller hemmelig. Det er ni dommere i den amerikanske høyesteretten, men etter at en døde for flere måneder siden er det bare åtte. Barack Obama har ikke greid å få flertall for sitt forslag til ny dommer. Donald Trump har nå flertall i Kongressen, både i underhuset Representantenes hus og overhuset Senatet, og kan regne med flertall for sine forslag.

- Det er derfor grunn til å tro at han setter inn en konservativ dommer og dermed vil det være fem konservative dommere og fire ikke-fullt så konservative, sier Mauk.

7. Udokumenterte innvandrere

USA har 11 millioner ulovlige innvandrere. Disse vil Trump ha ut og snakket i valgkampen om å bygge en mur på grensen til Mexico.

- Trump har jo sagt han vil bygge en svær mur langs grensen til Mexico, sier NTNU-professor Anders Todal Jenssen.

- Det vil være et offensivt sysselsettingstiltak, men jeg vet ikke om han har tenkt gjennom de praktiske sidene av dette. Det er ikke slik at denne grensen er helt ubevoktet fra før, og han kan jo spørre kineserne om hvor lang tid de brukte på sin mur. Det tok mer en én presidentperiode, sier han.

David C. Mauk sier det slik:

- Han vil i alle fall omgjøre Obamas forslag om at de som er født i USA av udokumenterte innvandrere skal få bli.

Mauk tror at Trump kommer til å sende hele familier tilbake til landet de kom fra, og at han kommer til å starte med kriminelle og de som ikke har betalt skatten sin. Men Mauk advarer mot at samfunnet kan gå i stå.

- De ulovlige innvandrerne gjør jobber som amerikanerne ikke vil gjøre selv. Hotell og restauranter er helt avhengig av denne gruppen for å servere mat og vaske rommene.

8. Skattelette

Donald Trump vil ha skattelette for alle. Slik vil han få fart på økonomien, frigjøre kapital, øke investeringene og skape arbeidsplasser.

- Han vil ha skattelette for de rikeste og vil få støtte for det i Kongressen, sier Mauk.

- Slik er han på linje med tradisjonell republikansk politikk, sier NTNU-professor Torbjørn Knutsen.

9. Klimapolitikken

Donald Trump er en klimaskeptiker. Han tror ikke klimaendringene er menneskeskapte og ser derfor ingen grunn til å gjøre tiltak for å få ned klimautslippene.

Anders Todal Jenssen sier det slik:

- Trump er ingen klimapolitiker for å si det sånn. Med den alliansen han har i ryggen er det ingen grunn til å forvente en miljøpolitisk orientering. Jeg er veldig spent på en ting: Oljeprisene går opp og ned. Saudi-Arabia har forsøkt å stoppe den amerikanske tjæresandindustrien gjennom å dempe prisen på råolje. Ting tyder på at de også lykkes, at det ikke vil være lønnsomt å utvinne olje fra sanden. Det er ikke bare for å presse USA, men også for å få oljeprisen opp. Kanskje vil Trump være offensiv for ikke å la seg presse av oljesjeikene, og derfor stimulere tjæresandindustrien. Det vil i så fall være negativt for Norge, da det vil bidra til at oljeprisen ikke går opp igjen.

Torbjørn Knutsen slår fast at han også her står på klare republikanske verdier.

Hvem er Donald Trump og hva står han for?

10. Lov og orden

- Donald Trump mener at vold og selvtekt er ute av kontroll i USA, sier Torbjørn Knutsen.

- Trump vil ha mer lov og orden, strengere straffer og mer politi i gatene.

Torbjørn Knutsen understreker at Donald Trump er en republikaner i det aller meste.

- Han er en unik presidentkandidat som snakker upolert, og han har ingen politisk erfaring som også er unikt for amerikanske presidenter, men når du skreller av ham alle de upolerte utsagnene, er han en republikansk politiker. Han kommer ikke til å ødelegge det republikanske partiet.

Se bildene fra den historiske natten