Oslo: – I Aleppo møtes alle frontlinjer i krigen. Fram til begynnelsen av 2014 ble det antatt at den som vant Aleppo, ville vinne krigen i Syria. Men i 2016 er ting mer kompliserte, sier Hellestveit.

Hun mener likevel at Aleppos fall mandag utgjør en enormt viktig symbolsk seier for Assads regime, og et tungt slag for opposisjonen.

– Den syriske borgerkrigen kommer imidlertid til å fortsette, om enn med andre tyngdepunkt. Særlig antas krigen å bevege seg til utkantstrøk av Aleppo, og mot Idlib i vest, sier Hellestveit.

Hellestveit får støtte av militæranalytiker Johannes Riber Nordby i Danmark.

– Dette betyr ikke at krigen i Syria er kommet til veis ende. Derimot betyr det at krefter som vestlige land har støttet, er nær ved å bli nedkjempet, sier han til Ritzau.

– IS-press

Nyheten om gjenerobringen av Aleppo kom dagen etter at Assads styrker ble jaget ut av oldtidsbyen Palmyra av IS. For andre gang har Palmyra havnet på IS' hender.

– At Palmyra igjen har falt til IS handler om to ting. For det første at IS er en gruppe som utnytter Syrias borgerkrig. Når Assad vinner på noen fronter, vil IS kunne utnytte dette til sin fordel på andre fronter. Særlig gjelder dette i beltet i innlandet, som Palmyra tilhører, der den sunnimuslimske og rurale befolkningen er dominerende, sier Hellestveit.

Hun viser til at Assads regime er av en karakter som gjør at kampen mot IS ikke vil kunne bli effektiv i Syria før den syriske borgerkrigen er under kontroll. En ren militær seier vil ikke gi en slik kontroll, mener hun.

– For det andre er IS under meget sterkt press i Irak. Presset på dem i Syria har særlig vært sterkt fra nord og sørover. IS har med andre ord stort behov for å sikre seg sørøst i Syria. Da er Palmyra svært viktig. Offensiven i Aleppo har naturligvis også bundet opp store deler av Assads sikkerhetsapparat. Da har det bydd seg en mulighet som IS har klart å dra nytte av, sier Hellestveit.

Trump-flørt

I forrige måned uttalte Hellestveit at Assad forsøker å sikre seg så mye territorium som mulig før Donald Trump overtar som USAs president i januar. Det vil sette Assad i en posisjon som gjør ham til en uunnværlig alliert for USA i kampen videre mot IS, uttalte Hellestveit, som sier hun står inne for samme syn nå.

– Det er mange ulike interesser blant aktørene som støtter Assad-regimet, som Russland og Iran. På dette punktet er det imidlertid fullstendig sammenfall i interesser mellom de tre. Her gjelder det å komme i en gunstig forhandlingsposisjon til det kommer en utpreget forretningsmann inn i Det hvite hus, sier Hellestveit.

Traumatiserte barn

FN har flere ganger gitt uttrykk for bekymring rundt situasjonen for de sivile i Øst-Aleppo.

– Dersom Assad-regimet nå lar være å sette i verk hevnaksjoner mot en sivilbefolkning som ofte har støttet opposisjonen, men kan levere tjenester til sivilbefolkningen uten diskriminering, vil det altså i realiteten være et større tap for opposisjonen. Her er det i stor grad Assad-regimets oppførsel i fortsettelsen som vil avgjøre hvor stor regimets seier vil blir, sier Hellestveit.

UNICEFs områdesjef for Aleppo, Radoslaw Rzehak, sa mandag ettermiddag til AFP at de anslagsvis 200.000-300.000 barna i storbyen er blitt traumatiserte.

– Alle barna i Aleppo lider. Alle er traumatisert. Aldri i mitt liv har jeg sett en så dramatisk situasjon som den barna i Aleppo har gjennomgått, sa Rzehak.