Russland: Kampen om Aleppo er over

Opprørerne i Aleppo har gått med på å legge ned våpnene og forlate det lille området som regimet fortsatt beleirer. Sivilbefolkningens skjebne er fortsatt uklar.

Syrere flykter dypere inn i de gjenværende opprørskontrollerte områdene i Aleppo tirsdag.   Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Alle kamphandlinger i det østlige Aleppo er avsluttet, og den syriske regjeringen har nå gjenopprettet kontrollen i byen, erklærer Russlands FN-ambassadør tirsdag kveld.

Ifølge opprørerne går avtalen med regimet og Russland ut på at også at sivile som ønsker å reise, også skal få fritt leide ut av byen. Men foreløpig har verken regimet eller Russland forsikret at de mange tusen sivile som har vært fanget i beleirede områder, får nødhjelp og en trygg vei ut.

Sivile på flukt fra det siste opprørskontrollerte området i Aleppo i Syria.   Foto: Reuters / NTB scanpix

 

Meldingene om avtalen, som i praksis innebærer at de gjenværende opprørerne gir opp slaget om Aleppo, kom samtidig som FNs sikkerhetsråd var samlet til krisemøte i New York.

Nye massakrer

Møtet kom i stand på kort varsel etter rapporter om nye grufulle overgrep mot sivilbefolkningen i Øst-Aleppo. Blant annet skal styrker alliert med regimet ha likvidert minst 82 sivile i gjenerobrede deler av byen.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin bedyrer at alle væpnede opprørere skal få forlate det østlige Aleppo sammen med familiene sine, og sier de kan reise hvor de vil.

Etter flere år med kamper har de siste opprørerne tilsynelatende gitt opp kampen om de gjenværende områdene i Øst-Aleppo.   Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix

 

USA krever at internasjonale observatører overvåker evakueringen fra Aleppo.

– De må sikre trygg evakuering av folk som ønsker å reise, men som med rette frykter at de vil bli skutt i gaten eller sendt til en av Assads fangeleirer, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

– Våpenhvile ikke tema

Hun gikk i strupen på Syrias allierte Russland og Iran.

– Er dere virkelig ikke i stand til å føle skam? Er det virkelig ingenting som kan få dere til å skamme dere? sa Power og viste til likvideringer av barn og det hun kaller barbariske handlinger og løgner.

Tsjurkin fastslår at kampen om Aleppo er over.

– Ingen kommer til å skade sivile. Det er ikke noe tema med noen våpenhvile eller noen spesiell humanitær operasjon, sier han og tilføyer at regimet har gjenetablert kontrollen over det østlige Aleppo.

Busser

Tsjurkin sier evakueringen av opprørere muligens kan starte innen få timer. Ifølge flere kilder blant opprørerne i den syriske byen innebærer avtalen at de første bussene med sivile kan forlate det beleirede området allerede natt til onsdag.

Flere sivile har flyktet dypere inn i opprørskontrollerte deler av Aleppo, der de er omringet av Assad-regimet og regimevennlig milits. :   Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix.

 

Avtalen innebærer også at noen opprørskrigere får forlate det gjenværende beleirede området, opplyser en talsmann for en opprørsfraksjon i Øst-Aleppo til nyhetsbyrået DPA.

Flere innbyggere bekrefter tirsdag kveld at det har skjedd et opphold i kamphandlingene.

Aleppo
  • Aleppo var før krigen Syrias største by med om lag 3 millioner innbyggere.
  • Ligger nordvest i Syria, 50 kilometer fra grensen til Tyrkia. Hovedstad i provinsen Aleppo.
  • Byen har vært delt mellom opprørsstyrker i den østlige delen og regjeringsvennlige styrker siden midten av 2012.
  • Det er ulike anslag over hvor mange sivile som befinner seg i byen nå. Noen opererer med 1,2 millioner i de regjeringskontrollerte vestlige delene og 250.000 i de opprørskontrollerte østlige delene.
  • Syriske regjeringsstyrker, støttet av militssoldater fra Libanon, Iran og Irak, samt russiske fly, innledet en offensiv mot Øst-Aleppo i midten av november.
  • Opprørerne er nesten drevet ut av byen. Natt til tirsdag erklærte statlig syrisk TV at regjeringen hadde kontroll over 99 prosent av byens tidligere opprørskontrollerte bydeler.
  • Tirsdag erklærer Russland at kampen om Aleppo er over. Opprørerne skal ha gått med på en avtale som innebærer at krigere og sivile evakueres fra opprørernes siste enklave i Aleppo.
  • (NTB)
På forsiden nå