Kamphandlinger i det østlige Aleppo er avsluttet, og den syriske regjeringen har nå gjenopprettet kontrollen i byen, erklærte Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin tirsdag kveld.

Ifølge opprørerne går avtalen med regimet og Russland ut på at også at sivile som ønsker å reise, skal få fritt leide ut av byen. Men foreløpig har verken regimet eller Russland forsikret at de mange tusen sivile som har vært fanget i beleirede områder, får nødhjelp og en trygg vei ut.

Les også: Russland: Kampen om Aleppo er over

FN vil ha umiddelbar tilgang

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura ber om tilgang til de østlige delene av byen for å bekrefte Russlands påstand om at kampene er over og for å kunne hjelpe sivile.

Etter et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag forteller de Mistura at ifølge hans opplysninger, har militante opprørsgrupper fortsatt kontroll over et område på omtrent 5 kvadratkilometer i Øst-Aleppo. Møtet kom i stand på kort varsel etter rapporter om nye grufulle overgrep mot sivilbefolkningen. Blant annet skal styrker alliert med regimet ha likvidert minst 82 sivile i gjenerobrede deler av byen.

FNs hovedbekymring er for de opptil 50.000 sivile som fortsatt antas å være omringet av regimevennlig milits.

FN anslår at det fortsatt oppholder seg 1.500 opprørskrigere i Aleppo, og at omtrent 30 prosent av dem stammer fra den al-Qaida-tilknyttede Fatah al-Sham-fronten. Han understreker at tallene kun er anslag, ettersom FN ikke har representanter i området.

Videre sier de Mistura at det ikke er klart hvorvidt opprørerne får forlate området med våpnene i behold, noe som har vært et av temaene som ble tatt opp under møtet i Sikkerhetsrådet.

FN insisterer på at sivile som ønsker å bli med opprørskrigerne til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen, må få lov til det. De Mistura uttrykker samtidig bekymring for at Idlib kan bli det neste målet for det syriske regimet.

Bekymret Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) mener rapportene om regelrette henrettelser av både sivile og hjelpearbeidere det siste døgnet gir grunn til dyp bekymring.

– Blodbadet i Aleppo må stanse, sier Brende, etter at FN har rapportert at flere titalls menn, kvinner og barn de siste dagene skal ha blitt henrettet på gatene eller i sine hjem. Sivile skal også ha blitt utsatt for grove overgrep og tortur, sier Brende.

– Jeg håper meldingene om at partene skal ha inngått en avtale om evakuering av sivile og opprørere kan bidra til å stanse grusomhetene, sier Brende.

– Det å terrorisere sivilbefolkningen, og hindre at de får livsnødvendig humanitær hjelp, kan ansees som krigsforbrytelser. Det er avgjørende at drap og andre overgrep nå dokumenteres slik at de ansvarlige kan straffeforfølges i fremtiden. Den syriske befolkningen trenger beskyttelse og politiske løsninger på konflikten, ikke mer død og nød, sier Brende.

Evakuering med busser

FN-ambassadør Tsjurkin sier evakueringen av opprørere muligens kan starte innen få timer. Ifølge flere kilder blant opprørerne i den syriske byen innebærer avtalen at de første bussene med sivile kan forlate det beleirede området allerede natt til onsdag.

Flere innbyggere bekrefter tirsdag kveld at det er opphold i kamphandlingene.