Human Rights Watch:

- Innbyggerne i Aleppo kastes inn i helvete

Bombene regner over Aleppo, og byens innbyggere løper livredde gjennom gatene etter at evakueringsplanene ble avblåst.

Regn, kulde og sult er hverdagen for barna i Øst-Aleppo.   Foto: Abdalrhman Ismail/Reuers

Saken oppdateres.

- De som kjemper om kontrollen over byen sender innbyggerne inn i et helvete, sier Human Rights Watch-direktør.

Tusenvis av sivile og opprørere skulle evakuere fra Øst-Aleppo, åstedet for noen av de verste kampene i den over fem år lange borgerkrigen. Kun timer før evakueringsplanene ble avlyst, hadde de samlet sine eiendeler fordi de hadde fått beskjed om at de skulle evakueres.

LES OGSÅ: - Dette hylekoret skal ikke stilne!

LES OGSÅ: Bispemøtet ber om flyktningamnesti i jula

– Bombingen pågår hele tiden, og ingen kan dra noe sted. Alle gjemmer seg og er redde. Sårede og drepte ligger på gatene. Ingen tør gå ut i et forsøk på å hente dem, sier Mohammad al-Khatib, en aktivist inne i Øst-Aleppo, til AFP.

– Vi er redde for hva som kan komme til å skje de kommende timene og dagene. Regimet og russerne forsøker å utslette oss som er igjen, sier den syriske aktivisten Monther Etaky i Øst-Aleppo på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Håpet om evakuering brast i morgentimene onsdag for Øst-Aleppos krigstrøtte og livredde innbyggere.  Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters

 

– De sivile hadde et glimt av håp om at angrepene ville stoppe og at hjelpen endelig skulle nå dem. I stedet blir de fanget i en ny brutal luft- og bakkeangrep, sier HRWs visedirektør i Midtøsten, Lama Fakih.

Avtale brøt sammen

Tyrkia og Russland meislet tirsdag ut en våpenhvileavtale som skulle åpne for evakuering av sivile og opprørere. Onsdag morgen sto mange busser klare til å frakte dem ut, men forlot stedet uten å ta med seg noen, og kampene ble gjenopptatt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener syriske regjeringsstyrker og deres allierte er ansvarlige for at avtalen brøt sammen.

Det syriske regimets president Bashar al-Assad sa senere på dagen at Vesten har et ønske om å redde avtalen for å beskytte opprørere som han kaller terrorister.

Ifølge tyrkiske kilder er Erdogan og hans russiske kollega Vladimir Putin enige om at våpenhvileavtalen må reddes.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier de arbeider med å komme i gang med politiske forhandlinger.

Store deler av Øst-Aleppo er bombet i ruiner. Hvor mange sivile som fortsatt skjuler seg der, vet ingen med sikkerhet.  Foto: Abdalrhman Ismail/Reuers

 

– På grunn av dette vil vi holde et tredelt møte med Tyrkia, Russland og Iran i Moskva 27. desember, sa han til kringkastingen TGRT.

– Skal ikke være våpenhvileavhengig

Humanitær hjelp eller de siviles sikkerhet skal ikke være avhengig av en våpenhvile, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

– Ifølge internasjonal humanitærrett skal partene i konflikten sikre tilgang for upartisk humanitærhjelp til sivile, sikre at syke og sårede får medisinsk hjelp, la sivile som ønsker det forlate området og evakuere syke og sårede. Dette er ikke spørsmål vi skal forhandle om, sier han.

LES OGSÅ: Livredde innbyggere venter i uvisshet

Mange har flyktet

Øst-Aleppo har vært under beleiring fra syriske regjeringsstyrker og deres allierte siden midten av juli. Ingen matforsyninger har kommet inn, og sult og mangel på livsviktige medisiner har resultert i en humanitær katastrofe av dimensjoner.

Livredde innbyggere strømmet i morgentimene onsdag ut i Øst-Aleppos gater i håp om at redningen var nær, men måtte snart søke tilflukt i ruinene igjen. Evakueringen ble avblåst og kampene blusset opp igjen.  Foto: Abdalrhman Ismail/Reuers

 

Rundt 130.000 innbyggere har greid å flykte til de regjeringskontrollerte delene av byen, mens andre har blitt værende, noen av dem mot sin vilje, holdt tilbake av opprørere som har brukt dem som levende skjold, ifølge FN.

Et ukjent antall sivile har ifølge FN også forsvunnet etter å ha tatt seg over til regjeringskontrollert område, samtidig som det har kommet meldinger om at regimevennlig milits har gått fra hus til hus og drept sivile.

På forsiden nå