New York: – Vi er ekstremt bekymret for deres skjebne. Hvis disse barna ikke blir evakuert raskt, vil de kunne dø, sa Lake fredag, noen timer etter at evakueringen stanset opp.

Han ber alle parter om å la barna slippe ut umiddelbart.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber partene gjenoppta evakueringene.

– Aleppo er nå et synonym for helvete, sa Ban da han fredag holdt sin siste pressekonferanse før han går av som FNs toppsjef ved årsskiftet.

- Synonym for helvete

FN trygler om at alle barn må få slippe ut av Øst-Aleppo. Hvis ikke, kan de dø, frykter UNICEFs sjef. Evakueringene har stanset opp, men fortsatt er tusenvis av mennesker igjen i ruinene i iskaldt vær.

– Vi er ekstremt bekymret for deres skjebne. Hvis disse barna ikke blir evakuert raskt, vil de kunne dø, sier UNICEFs toppsjef Anthony Lake.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber partene gjenoppta evakueringene.

– Aleppo er nå et synonym for helvete, sa Ban da han fredag holdt sin siste pressekonferanse før han går av som FNs toppsjef ved årsskiftet.

Temperaturen nærmer seg frysepunktet i Øst-Aleppo. Flere tusen mennesker lever i ruinene av bydelene som er bombet de siste månedene.

Hjelpeorganisasjoner fikk fredag beskjed om å forlate evakueringsområdet, uvisst av hvilken grunn.

Idlib-evakuering

FN anslår at over 50.000 sivile fortsatt er igjen i den østlige delen av Aleppo der opprørerne tidligere denne uka måtte gi opp kampen mot regimet og dets allierte.

Forklaringen på at evakueringene stanset opp, finnes etter alt å dømme i Idlib-provinsen, der opprørere skal ha hindret evakuering av sårede fra to landsbyer de har beleiret i lang tid. Det er Iran som skal ha stilt krav om at sårede blir evakuert fra de sjiamuslimske landsbyene Foua og Kefraya i bytte mot evakueringen fra Aleppo.

Om lag 20.000 mennesker anslås å bo i landsbyene, deriblant 7.000 barn.

– Operasjonen er innstilt på grunn av Foua og Kefraya. Opprørerne lar ikke folk slippe ut derfra, sier en syrisk parlamentariker, Feras Shehabi, til nyhetsbyrået DPA.

En syrisk opprører sier til Reuters at det er jihadistgruppa Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som har sagt nei til evakueringen, mens andre opprørere har gått med på kravet.

– Fullført

Russland meldte tidligere fredag at evakueringen av opprørere fra Aleppo var fullført, og at den syriske hæren var i ferd med å renske ut de siste opprørskrigerne som gjorde motstand.

– Den syriske hærens operasjon for å frigjøre de opprørskontrollerte nabolagene i det østlige Aleppo er sluttført. Syriske regjeringsstyrker eliminerer ekstremistenes siste motstandslommer, het det videre.

Mens myndighetene i Moskva har kunngjort at det ikke er noen kvinner eller barn igjen i den utbombede byen, bedyrer en syrisk general at evakueringen bare er innstilt, ikke fullført. Også Tyrkia avviser at evakueringen av Aleppo er over.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder også at «radikale og uforsonlige gjenger» skyter på syriske soldater i Øst-Aleppo.

Men meldingen står i kontrast til meldingen fra en AFP-korrespondent om at situasjonen tilsynelatende er rolig.

– Vi kommer tilbake

Før evakueringen stanset, strømmet folk i Øst-Aleppo til de grønne bussene og ambulansene som skulle frakte dem vestover mot andre opprørskontrollerte områder.

– Når setene er fulle, setter folk seg på gulvet. Det virker som mange anser dette for sin siste sjanse til å komme seg ut, forteller en av nyhetsbyrået AFPs korrespondenter.

I støvet på et av de skitne bussvinduene har noen skrevet «En dag skal vi komme tilbake» med fingeren.

De som kommer ut av de beleirede områdene, bærer preg av å ha levd i en krigssone de siste månedene.

– De er veldig engstelige. De har vært utsatt for en beleiring siden juli, sier Elizabeth Hoff, som leder Verdens helseorganisasjons (WHO) arbeid i Syria, til NRK.

– Folk bor i ruiner. Det er like kaldt her som i Norge. De trenger husly, vann og medisiner, sier Hoff.