Egeland: – Evakueringen innebærer stor risiko

Evakueringen av de nær 40.000 menneskene fra Øst-Aleppo kan ta alt fra fem til ti dager, og avtalen er svært sårbar, ifølge generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Saken oppdateres.

– Det denne operasjonen kategoriseres av er at det er veldig mange parter involvert. Det har blitt en komplisert forhandling, som har foregått direkte mellom partene og delvis med Tyrkia, som vertskap for forhandlingene, sier Egeland til NTB.

Søndag ble evakueringen av Øst-Aleppo gjenopptatt. På formiddagen ankom flere av bussene som skal evakuere både stridende og sivile, med bistand fra Røde Halvmåne og Den internasjonal Røde Kors-komiteen.

LES OGSÅ: Evakuering fra Aleppo gjenopptas

Partene inngikk en ny avtale lørdag, etter at den første evakueringen brøt sammen fredag. Flere av partene ønsket betingelser om å evakuere flere beleirede områder, blant annet de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

LES OGSÅ: Sikkerhetsrådet diskuterer Aleppo

Alt i alt er det fem beleirede områder hvor det nå er planlagt evakueringer fra. Det er byer som FN har kjempet lenge for å evakuerer og for å få hjelp inn i, ifølge Egeland.

– Det er jo veldig positivt at ting skjer, men slike betingede avtaler er alltid veldig sårbare fordi man skal ha simultant kryssing av frontlinjer og alt skal gå godt alle steder. Derfor er jeg veldig redd for at mye kan gå galt, understreker Egeland. 

På forsiden nå