Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked:

- Bevæpnet gjerningsmann er fortsatt på frifot

Politiet tviler på om de har pågrepet riktig gjerningsmann etter angrepet mot et julemarkedet i Berlin, bekrefter byens politisjef.

Se opptak av vår direktesending etter angrepet i Berlin i samarbeid med VGTV.

Saken oppdateres.

Politisjef Klaus Kandt opplyser tirsdag ettermiddag at de ikke er sikre på om pakistaneren som ble pågrepet mandag kveld, faktisk var føreren av lastebilen som kjørte inn i et julemarked.

Politikilder sa kort tid tidligere til avisa Die Welt at gjerningsmannen som kjørte en lastebil inn i et julemarked i Berlin, er på frifot.

Den tyske avisa erfarer fra høytstående hold at Berlin-politiet mener mannen som ble pågrepet i nærheten av åstedet mandag, ikke er gjerningsmannen.

– Vi har feil mann. Og dermed en ny situasjon. For den egentlige gjerningsmannen er bevæpnet, fortsatt på frifot og kan gjøre ny skade, sies det i politiet.

Sikkerhetsstyrkene i Berlin er informert om den nye situasjonen slik at beredskapen kan opprettholdes.

Innenriksminister Thomas de Maizière sier at det ikke lenger er noen tvil om at det dreier seg om et terrorangrep.

Nekter befatning med massakre

Den 23 år gamle mannen som er mistenkt for lastebilmassakren i Berlin, nekter for å ha noe som helst med angrepet å gjøre, opplyser politikilder.

Tyske politikilder sier 23 år gamle «Naved B» er mistenkt for terroren i Berlin. Han hadde to identiteter. Det melder nyhetsbyrået DPA.

LES OGSÅ: Sikkerhetsekspert: - Det er ikke mulig å sikre alle arrangementer

Den mistenkte gjerningsmannen er en asylsøker fra Pakistan.

Det bekreftet Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière overfor pressen i Berlin tirsdag.

Politiet har bekreftet at en mistenkelig person ble pågrepet i nærheten av åstedet etter angrepet, der tolv personer ble drept og minst 48 ble sendt til sykehus med skader.

Flere lovbrudd

DPAs kilder opplyser videre at mannen ikke har noen kjent tilknytning til islamistiske terrormiljøer. Naved B. skal ikke ha vært registrert i de relevante registrene til den tyske sikkerhetstjenesten.

Han hadde imidlertid flere mindre lovbrudd på rullebladet sitt, sier sikkerhetskildene videre, uten å gi flere detaljer.

23-åringen mistenkes for å ha kjørt en stor lastebil i høy fart inn i folkemengden på et julemarked i Berlin mandag kveld.

Stjålet lastebil

Politiet opplyser at de tror lastebilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen. En person ble funnet død inne i lastebilen, og politiet bekrefter at vedkommende var polsk statsborger.

Én av dem som ble drept på julemarkedet i Berlin, ble skutt, ifølge innenriksministeren i Brandenburg.

Karl-Heinz Schröter sier det antakeligvis dreier seg om den polske sjåføren av lastebilen som ble brukt i terroren.

Politiet har tidligere fastslått at den drepte polakken ikke kjørte lastebilen under angrepet.

LES OGSÅ: Skjelbred var på julemarkedet med barna dagen før

Foreløpig er det ikke kommet opplysninger om at nordmenn er blant de rammede i det som trolig var et terrorangrep i Berlin mandag.

– Vi har ikke mottatt informasjon som tilsier at noen norske borgere er rammet. Utenrikstjenesten fortsetter arbeidet med å følge situasjonen, sier pressevakt Astrid Sehl i UD til NTB tirsdag morgen.

Det polske selskapet som eier lastebilen, sa tidligere at de fryktet at den hadde blitt kapret. Mannen som skal ha kjørt lastebilen, ble pågrepet et par kilometer unna, sier en polititalskvinne.

- Våre etterforskere tror lastebilen bevisst ble kjørt inn i mengden på julemarkedet på Breitscheidplatz, skriver politiet på Twitter tirsdag morgen.

Politiet omtaler det for første gang som et antatt terrorangrep.

- Alle virkemidler politiet har tilgjengelig har blitt tatt i bruk. Vi jobber så fort vi kan, og tar nødvendige hensyn i arbeidet med det vi antar er et terrorangrep, sier de videre.

Kjørte stålmaterialer

Ariel Zurawaski, eier av lastebilselskapet, sier til den polske fjernsynskanalen TVN24 at sjåføren, som er hans fetter og som skulle kjøre stålmaterialer til Berlin, ikke hadde vært mulig å få tak i siden klokken 16 mandag ettermiddag.

LES OGSÅ: Trump anklager islamister for Berlin-angrep

- Vi har ikke hørt fra ham siden i ettermiddag. Vi vet ikke hva som har skjedd med ham, sier Zurawski. Selskapets transportsjef Lukasz Wasik sier sjåføren er 37 år gammel.

- Vi mistet kontakt med ham og vet ikke hva som har skjedd, om han ble tatt som gissel eller drept. Vi vet ingenting. Vi er svært bekymret for ham, sier Wasik.

Blodbad

Mange ambulanser og tungt bevæpnet politi rykket ut til julemarkedet på Breitscheidplatz etter at lastebilen pløyde seg gjennom folkemengden ved 20-tiden mandag, i likhet med angrepet i Nice på den franske nasjonaldagen i sommer.

- Han ville ikke stoppe. Han bare fortsatte å kjøre, sier en turist. Lastebilen kjørte 80 meter inn i markedet før den stoppet. Flere vitner forteller om store ødeleggelser på stedet.

- Det var blod og kropper over alt, sier australske Trisha O'Neill. NTBs reporter Hege Pauline Hovig forteller at stemningen på stedet var dyster etter angrepet, som skjedde ved Kaiser Wilhelm-kirken.

Sørger over drepte

Statsminister Angela Merkel sier i en kort uttalelse via sin talsmann at hun sørger over de drepte.

USAs påtroppende president Donald Trump gikk i en uttalelse ut og beskyldte «islamistiske terrorister» for å stå bak en «slakt av kristne».


Redningsmannskap foran en lastebil ved julemarkedet i Berlin. 
    
      (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Redningsmannskap foran en lastebil ved julemarkedet i Berlin.  Foto: Reuters/NTB scanpix

Fakta om angrep i Tyskland i 2016
 • 18. juli: En 17 år gammel afghansk flyktning angriper passasjerer med øks og kniv på et tog i Würzburg i Bayern. Fem mennesker blir såret, fire av dem alvorlig.
 • 22. juli: Tysk-iranske David Ali Sonboly (18) skyter og dreper ni mennesker med pistol, før har tar sitt eget liv. Angrepet skjer i en hamburgerrestaurant på kjøpesenteret Olympia i München.
 • 24. juli: En 21 år gammel syrisk asylsøker dreper en kvinne og sårer to andre personer med machete i byen Reutling i Tyskland. Politiet utelukker terror.
 • 24. juli: En 27 år gammel syrisk asylsøker med midlertidig opphold sprenger seg selv i Ansbach i Bayern. Tolv personer blir såret, ingen av dem livstruende. Gjerningsmannen skal ha vært innlagt på psykiatrisk sykehus etter to tidligere selvmordsforsøk.
 • 19. desember: Ni mennesker blir drept og rundt 50 såret i det politiet mener er et bevisst angrep mot et julemarked i Berlin. 
 • Kilde: NTB
På forsiden nå