Sikkerhetsekspert: - Det er ikke mulig å sikre alle arrangementer

Sikkerhetsekspert Joakim Barane mener vi må se på andre løsninger enn fysisk sikring for å unngå angrep som det i Tyskland.

Politiet vokter julemarkedet i Berlin etter angrepet.  Foto: Markus Schreiber/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

- Terroraksjoner som de vi har sett den siste tiden, og som har vært varemerket til de som er inspirert av IS, er typiske eksempler på trusler som må bekjempes på flere arenaer enn bare fysisk sikring, sier Joakim Barane, sikkerhetsrådgiver i BDO.

Han påpeker at det er vanskelig å si noe sikkert så tidlig. Om dette vise seg å være et terrorangrep slik det tyske politiet nå antar, er blant annet god etterretningavgjørende for å sikre seg.

LES OGSÅ: Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked

Alltid noen som går under radaren

- En kan jo ha alle arrangementer innendørs og med det unngå situasjoner som den i Berlin, men da velger terroristene bare en annen måte. Bare se på det som skjedde på Bataclan (konsert hvor fire menn drepte over hundre personer i 2015, journ.anm). Når vi har fått en type terror hvor de angriper hvem som helst med hva som helst er det vanskelige å sikre alt hele tiden. Satsning på etterretning og etterforskning kan være blant de mest virkningsfulle og hensiktsmessige tiltakene, sier sikkerhetseksperten.

- Vil vi noen gang klare å ta alle, eller vil vi alltid være et steg bak?

- Det er alltid en mulighet for at noe kan gå under radaren. Om man stopper ni angrep, og bruker store ressurser på det, kan fremdeles det tiende bli gjennomført og få uakseptable konsekvenser, sier Barane.

Les også: Landslagskapteinen var på julemarkedet med barna dagen før ni ble drept

Avhenger av flere faktorer

Han mener vi må leve med en viss sårbarhet all den tid vi ønsker å opprettholde det vi i dag kjenner som et normalt samfunn.

- Vi må selvfølgelig ha sikkerhet, men vi har den sjeldent av et omfang som gjør at vi kan hindre noe sånt som dette, spesielt på offentlige steder. Men ekstra sikkerhet kan føre til at et angrep blir stanset tidligere. Alt avhenger av trusselbildet, hvilke ressurser en har, og hva som er praktisk gjennomførbart. Gode trusselvurderinger og risikoanalyser for hvert enkelt arrangement blir viktigere og viktigere, sier eksperten.

Sikkerhetsekspert Joakim Barane. 
        
            (Foto: Privat)

Sikkerhetsekspert Joakim Barane.  Foto: Privat

På forsiden nå