Sikkerhetsrådet vedtok Syria-resolusjon

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag en resolusjon som forankrer den russisk-tyrkiske fredsplanen for Syria.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin fikk full tilslutning fra de øvrige medlemmene av FNs sikkerhetsråd, til en resolusjon som forankrer våpenhvilen og de planlagte fredssamtalene om Syria.   Foto: \Reuters / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Resolusjonen, som ble fremmet av Russland, fikk tilslutning fra alle de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen er et forsøk på å forankre den avtalen Russland og Tyrkia tidligere i uka fikk i stand mellom president Bashar al-Assads regime og representanter for opprørerne i Syria.

Avtalen innebar at det ble innført våpenhvile fra natt til fredag, og denne våpenhvilen har i stor grad holdt siden.

Det legges også opp til fredsforhandlinger mellom partene. Disse skal etter planen innledes i Kasakhstans hovedstad Astana i løpet av januar.

Støtte

FN-resolusjonen som ble vedtatt på årets siste dag, slutter helt og fullt opp om det russisk-syriske initiativet og tar til orde for at det skal dannes en overgangsregjering i Syria.

– Sikkerhetsrådet ønsker velkommen og støtter Russlands og Tyrkias anstrengelser for å få slutt på volden i Syria og få i stand en politisk prosess, heter det i teksten.

Resolusjonen slår også fast at hjelpeorganisasjoner straks skal få tilgang til områder der innbyggerne lider i Syria.

Supplere

Russland og Tyrkia understreker at fredssamtalene som etter planen skal innledes i Kasakhstan, kun er ment som et supplement til FNs forsøk på å få i stand en forhandlingsløsning.

FNs spesialutsending Staffan de Mistura håper å samle partene ved forhandlingsbordet i Genève etter 8. februar, en tidligere forsøk har gitt få resultater.

– De Mistura hadde problemer med å gjenoppta samtalene, så Russland og Tyrkia bestemte seg for å gi FN en hjelpende hånd for å få framgang, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin tidligere i uka.

Optimisme

Utenriksminister Børge Brende (H) gleder seg over Sikkerhetsrådets resolusjon, som han kommenterte i en twittermelding nyttårsaften.

– Jeg håper 2017 vil bringe fred til Syria, skriver Brende.

Irans president Hassan Rouhani, en av president Bashar al-Assads fremste støttespillere, er også godt fornøyd og har stor tro på samtalene som skal finne sted i Astana.

– Jeg er sikker på at samtalene vil føre til mer sikkerhet og stabilitet i Syria, sa Rouhani, som lørdag hadde besøk av Syrias utenriksminister Walid Muallem i Teheran.

På forsiden nå