Børge Brende fordømmer angrepet i Istanbul

Minst 39 mennesker ble drept og 69 såret i terrorangrepet mot en nattklubb i Istanbul nyttårsnatten. 15 av dødsofrene var utlendinger.

- En massakre: Det sier utenriksminister Børge Brende om angrepet mot en nattklubb i Istanbul der 39 mennesker ble drept da de feiret det nye året.  

Saken oppdateres.

- Jeg fordømmer på det sterkeste terrorangrepet som rammet sivile som feiret nyttår i Istanbul, sier utenriksminister Børge Brende.

- Det er en forferdelig start på det nye året. I dag går tankene mine til venner og familie av ofrene og til det tyrkiske folk, sier utenriksministeren til Adresseavisen. Han minner om at Tyrkia har vært utsatt for mange voldelige terroraksjoner siste året. Brende har kondolert den tyrkiske utenriksministeren.

- Jeg har sagt at dersom det er noe vi kan gjøre i denne situasjonen, så stiller Norge opp.

LES OGSÅ: Gjerningsmannen fortsatt på frifot

Bevæpnet og i hvite klær

En times tid etter midnatt gikk gjerningsmannen til angrep på nattklubben Reina der 5–600 mennesker feiret nyttår. Bevæpnet og kledd i hvite klær skjøt gjerningsmannen først en politimann og en sikkerhetsvakt utenfor den populære nattklubben. Deretter gikk han inn og skjøt tilsynelatende tilfeldig. Mannen er fremdeles på frifot og ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet. Tyrkiske myndigheter slår fast at det var et terrorangrep.

- Det er fortsatt uavklart hvem som sto bak, sier Børge Brende.

Nattklubben på den europeiske siden av Bosporosstredet serverer alkohol og er populær blant turister og velstående sekulære tyrkere.

- Nattklubben har et stort innslag av turister, mange fra Golfen og Asia, men vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet, sier den norske utenriksministeren.

LES KOMMENTAREN: Det blir nok ikke fred på jord i år heller

LES OGSÅ KOMMENTAREN TIL FRIPENN: Håpets natt

- Massakre på sivile

På Twitter skriver utenriksminister Børge Brende at hans tanker går til ofrene og deres familier. Statsminister Erna Solberg kaller angrepet for feigt. En bevæpnet mann går til angrep på uskyldige sivile. Også hun skriver på Twitter at tankene hennes går til ofrenes kjære.

Brende slår fast at det var en massakre på uskyldige sivile.

- Det vekker vonde minner fra det som skjedde i Paris. Unge mennesker ble meiet ned, sier Brende.

- Det er uavklart hvem som står bak angrepet mot nattklubben i Istanbul, men det minner om det som skjedde i Paris. Her var unge mennesker samlet for å feire det nye året og så ble de meiet ned.

Utenriksministeren sier godt nytt år i starten av samtalen. Men starten på det nye året var ikke bra. Tyrkia er gjennom Nato alliert med Norge, det er et land mange nordmenn ferierer i og mange tyrkere bor i Norge.

Her kan du lese om terrornatten i Paris i november 2015 da 120 ble drept og 200 skadet på konsertstedet Bataclan

Trapper opp kampen mot terror

- Voldelig ekstremisme og terror har preget Europa i 2016. Dette er en vanskelig start på det nye året. Det skaper usikkerhet og store problemer for Tyrkia.

Utenriksminister Børge Brende slår fast at kampen mot voldelig ekstremisme og terrorisme må trappes opp.

- Tyrkia rammes hardt. De har tre millioner syriske flyktninger og på grunn av terroren går turismen tilbake. Det er en negativ utvikling vi ikke kan akseptere, sier han.

Samtidig som han understreker at kampen mot terror må trappes opp, sier han også at vi ikke må la oss skremme til å endre måten vi lever på. Han mener terrororganisasjoner som Isil er under press.

- Pengestrømmen har nesten stoppet opp. Kapasiteten er svekket.

LES OGSÅ: Det var fullt hus på Heimdal da det tyrkiske parlamentsmedlem Hasip Kaplan fra det kurdervennlige partiet HDP var på stemmefiske.

Fakta om store angrep i Tyrkia

Her er en oversikt over de største angrepene i Tyrkia det siste året.

  • Nyttårsnatten 2016-2017: Minst 39 personer, blant dem 16 utlendinger, ble drept da en eller flere væpnede menn gikk til angrep på en nattklubb i Istanbul. Minst 40 personer ble såret i angrepet.
  • 10. desember: Minst 46 personer, 36 av dem politifolk, ble drept og 155 såret i et angrep utenfor et fotballstadion i Istanbul.
  • 20. august: 57 personer, 34 av dem barn, ble drept i et selvmordsangrep mot et kurdisk bryllup i den sørøstlige byen Gaziantep. IS mistenkes å stå bak.
  • 28. juni: 47 personer ble drept og 200 såret i et trippelt selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul. Myndighetene sier bevis tyder på at IS står bak.
  • 7. juni: Minst sju politifolk og fire sivile ble drept og 36 såret da en bombe eksploderte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-området av byen. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, tok på seg ansvaret.
  • 19. mars: Tre israelere og en iraner ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS.
  • 13. mars: 37 mennesker ble drept og nær 130 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. TAK har tatt på seg ansvaret.
  • 17. februar: 29 mennesker ble drept og 60 såret da en bilbombe eksploderte ved en buss med militært personell i Ankara. TAK påtok seg ansvaret.
  • 12. januar: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg selv i et turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS. (©NTB)
På forsiden nå