Istanbul: Politiet jakter gjerningsmann som drepte 39 mennesker nyttårsaften

Gjerningsmannen er fortsatt på frifot etter at han drepte 39 og skadet 69 på en nattklubb.

Saken oppdateres.

Mannen skal ha gått gjennom nattklubben Reina og skutt med kalashnikov. Han var ifølge tyrkiske medier utkledd som julenisse og skjøt tilfeldig rundt seg på nattklubben der de feiret nyttårsaften.

Angrepet skjedde til tross for at klubben hadde økt sikkerheten etter at amerikansk etterretning hadde varslet om at et slikt angrep kunne skje.

Den tyrkiske innenriksministeren Süleyman Soylu kaller det som skjedde for en massakre, ifølge Associated Press.

Søndag morgen opplyser Soylu at mannen fortsatt er på frifot., skriver The Guardian.

Ministeren tilbakeviser dermed meldinger om at gjerningsmannen ble drept i nattklubben.

Brende fordømmer angrepet

Utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepet. På Twitter skriver han at tankene hans går til ofrene og familiene deres.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skriver på Twitter at tankene hans er hos dem som ble angrepet mens de feiret nyttår.

Ingen nordmenn rammet

15 av de drepte er, ifølge den tyrkiske innenriksministeren, utlendinger. 21 av de drepte er så langt identifisert. Ingen nordmenn skal være rammet av angrepet,  etter det Utenriksdepartementet har grunn til å tro.

– Vi har ingen informasjon om at nordmenn er berørt av angrepet, sier pressekontakt Guri Solberg i UD til NTB ved 8.15-tiden søndag morgen.

Tidligere på natten var den norske ambassaden i Ankara i kontakt med tyrkiske myndigheter for å kartlegge om nordmenn kunne være involvert.

Tyrkiske myndigheter opplyser at 39 personer ble drept og 69 såret i angrepet. 15 av dødsofrene var utlendinger.

LES OGSÅ: Obama kondolerer

En time etter midnatt

Angrepet skjedde snaut to timer etter midnatt, lokal tid.  Angriperen skjøt og drepte en politimann og en annen person utenfor nattklubben. Deretter gikk han inn i nattklubben og skjøt tilfeldige gjester.

Det skal ha vært 600 mennesker i den ekslusive nattklubben som ligger på østsiden av Bosporosstredet. Klubben er populær både blant turister og innbyggere i den tyrkiske storbyen. Det blir servert alkohol på nattklubben og den er mye besøkte blant kjendiser og rike sekulære tyrkere.

Fakta om store angrep i Tyrkia

Her er en oversikt over de største angrepene i Tyrkia det siste året.

 • Nyttårsnatten 2016-2017: Minst 39 personer, blant dem 16 utlendinger, ble drept da en eller flere væpnede menn gikk til angrep på en nattklubb i Istanbul. Minst 40 personer ble såret i angrepet.
 • 10. desember: Minst 46 personer, 36 av dem politifolk, ble drept og 155 såret i et angrep utenfor et fotballstadion i Istanbul.
 • 20. august: 57 personer, 34 av dem barn, ble drept i et selvmordsangrep mot et kurdisk bryllup i den sørøstlige byen Gaziantep. IS mistenkes å stå bak.
 • 28. juni: 47 personer ble drept og 200 såret i et trippelt selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul. Myndighetene sier bevis tyder på at IS står bak.
 • 7. juni: Minst sju politifolk og fire sivile ble drept og 36 såret da en bombe eksploderte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-området av byen. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, tok på seg ansvaret.
 • 19. mars: Tre israelere og en iraner ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS.
 • 13. mars: 37 mennesker ble drept og nær 130 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. TAK har tatt på seg ansvaret.
 • 17. februar: 29 mennesker ble drept og 60 såret da en bilbombe eksploderte ved en buss med militært personell i Ankara. TAK påtok seg ansvaret.
 • 12. januar: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg selv i et turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS. (©NTB)
Blomster legges ned ved nattklubben. 
    
      (Foto: Umit Bektas/Reuters)

Blomster legges ned ved nattklubben.  Foto: Umit Bektas/Reuters

Blomster legges ned utenforattklubben Reina i Istanbul. 
    
      (Foto: Huseyin Aldemir/Retuers)

Blomster legges ned utenforattklubben Reina i Istanbul.  Foto: Huseyin Aldemir/Retuers

Nattklubben Reina ble angrepet. 
    
      (Foto: Emrah Gurel/AP)

Nattklubben Reina ble angrepet.  Foto: Emrah Gurel/AP

Blomster legges ned ved nattklubben. 
    
      (Foto: Umit Bektas/Reuters)

Blomster legges ned ved nattklubben.  Foto: Umit Bektas/Reuters

Slektninger begraver sin kjære som ble drept under angrepet på nattklubben.
 
    
      (Foto: Osman Orsal/Reuters)

Slektninger begraver sin kjære som ble drept under angrepet på nattklubben.   Foto: Osman Orsal/Reuters

Helsepersonell bringer en skadet ut av nattklubben etter angrepet i natt.  

Helsepersonell bringer en skadet ut av nattklubben etter angrepet i natt.  

På forsiden nå