Chelsea Manning ble pågrepet i 2010 og fikk dommen på 35 års fengsel i 2013. Denne slipper hun å sone ferdig, og 17. mai blir hun løslatt. Under tiden i fengsel har den i dag 28 år gamle Manning endret kjønn, fra å være mannen Bradley til å bli kvinnen Chelsea.

Sultestreiket

Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet i Kansas og har også sultestreiket. I september avbrøt hun en sultestreik etter å ha blitt lovet kirurgi knyttet til sin kjønnsidentitet.

I november søkte hun president Barack Obama om å bli benådet og få omgjort straffen til seks og et halvt år, som hun alt har sonet.

Irak-dokumenter

Manning sto bak det som fram til da var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne, rundt 700 000.

Mesteparten av materialet stammer fra Irak, der Manning tjenestegjorde som soldat innen USAs militære etterretning. Dokumentene avslørte blant annet overgrep begått av USAs irakiske allierte i landet og dokumenterte også hvordan tallet på drepte sivile var langt høyere enn tidligere kjent.

Video

Manning offentliggjorde også dokumenter knyttet til USAs krigføring i Afghanistan, samt rundt 250.000 notater sendt hjem fra amerikanske ambassader verden over.

En av videoene som Manning lekket, inneholder et opptak av et amerikansk militærhelikopter som gjennomførte et angrep i Bagdad der flere sivile ble drept og såret, deriblant to journalister fra nyhetsbyrået Reuters.

Filmen skapte en stor debatt om de amerikanske styrkenes moral og legitimitet

Narkotikadømte

Ifølge Det hvite hus har Obama også forkortet dommene til 208 andre innsatte, de fleste av dem narkotikadømte som ikke er funnet skyldige i voldsbruk.

Obama benåder også 64 andre, blant dem USAs tidligere viseforsvarssjef, general James Cartwright, som i oktober sa seg skyldig i å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til en journalist i The New York Times.

Obama har også tidligere benådet og redusert straffene til en rekke narkotikadømte og har i løpet av sine åtte år i Det hvite hus benådet flere straffedømte enn de fire forgjengerne gjorde til sammen.