Sara Shafighi fra Trondheim nektet innreise til Vest-Sahara

Med tre politibiler i hælene ble AUF-er og bystyremedlem i Trondheim, Sara Shafighi, tvunget vekk fra okkupert Vest-Sahara.

I Marokko Disse unge kvinnene ønsket å vise sin støtte til aktivister som kjemper mot okkupasjonen av Vest-Sahara. Andre f.v er Sara Shafighi fra Trondheim. Onsdag kveld ble de eskortert tilbake til Agadir av tre politibiler. 

Saken oppdateres.

Adresseavisen snakket med Shafighi sent onsdag kveld. Da hadde hun, sammen med en delegasjon på ni andre jenter i to biler, blitt tvunget til å returnere til Agadir (en kjent turistby i Marokko). Alle er med i støttekomiteen mot et okkupert Vest-Sahara og har dratt for å møte saharawiske aktivister i Vest-Sahara – som er okkupert av Marokko. Så langt kom aldri de ti unge kvinnene.

- Politiet stanset oss på kontrollposten og sa at dette var et forbudt område. De tok passene våre og sjekket hva vi hadde gjort tidligere mens vi har vært i Marokko. Deretter ble vi tvunget til å snu, med tre politibiler i hælene. Akkurat nå har vi stanset for å spise, og politiet er stanset her sammen med oss, forteller Shafighi.

LES OGSÅ: Stoppet fra innreise til Vest-Sahara: - Ubehagelig

Fikk ingen årsak

Hun sier at hun ikke føler seg truet, men at sitauasjonen er ubehagelig.

- Vi sa vi skulle surfe, for vi ønsket jo å komme inn. Men det hjalp ikke. Uten at de ville gi oss noen grunn for at vi ikke kunne dra videre.

Planen til gruppa var å komme seg til hovedstaden i Vest-Sahara for å møte aktivister der. Det får de altså ikke. Shafighi ble engasjert i saharawienes situasjon da hun møtte flere fra støttekomiteen på AUFs sommerleir på Utøya i 2015. Også i fjor dro hun til Marokko for å vise sin støtte. Også da ble de stanset, men denne gangen kom de enda kortere enn sist. Reisen Shafighi er med på er en del av et større initiativ for å sette søkelys på kravet om en folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet.

LES OGSÅ: Peder ble forfulgt av politiet i Vest-Sahara

- Innser alvoret

I en pressemelding sier AUF-leder Mani Hussaini at det er på tide at også norske myndigheter åpner øynene og innser alvoret i situasjonen.

– Når flere norske borgere blir nektet innreise, eller til og med kastet ut med makt, fra okkupert Vest-Sahara kan ikke norske myndigheter fortsette å ignorere dette. Vi forventer at utenriksminister Børge Brende kaller inn den marokkanske ambassadøren på teppet og ber om en avklaring og endring i måten slike saker håndteres på, skriver Hussaini.

LES OGSÅ: Uakseptabelt å ha sex med noen under seg i organisasjonen

Sara Shafighi har vært engasjert i okkupasjonen av Vest-Sahara i flere år. 

Sara Shafighi har vært engasjert i okkupasjonen av Vest-Sahara i flere år. 

På forsiden nå