Statsminister Erna Solberg (H) sier at USAs nye innreiseforbud kan bidra til å undergrave innsatsen for å bekjempe ekstremister.

lLes også: Syv spørsmål og svar om Trumps innreiseforbud for flyktninger

– Vår strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier – og er en motvekt mot ekstremistenes verdier. Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen, sier Solberg til NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller Trumps beslutning «sterkt beklagelig».

I en ny presidentordre før helgen besluttet Trump å nekte flyktninger adgang til USA for en periode på 120 dager. Forbudet for syriske flyktninger gjelder på ubestemt tid.

I tillegg er det innført et midlertidig, generelt innreiseforbud for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

Hindrer kamp mot terror

Danmarks utenriksministeren Anders Samuelsen kaller Trumps beslutning uklok og Sveriges utenriksminister Margot Wallström er enig.

– Dypt bekymret for USAs beslutning om ikke å tillate innreise for folk fra bestemte land, skriver Wallström på Twitter.

Dette øker mistilliten og motsetningene mellom menneskene, sier hun.

Regjeringen i Indonesia mener innreiseforbudet vil hindre kampen mot terror.

– Indonesia beklager dette dypt fordi vi mener det vil ha negativ påvirkning på den globale kampen mot terrorisme og håndteringen av flyktninger, sier Arrmanatha Nasir, talsmann for landets utenriksdepartement.

Iran mener også USAs innreiseforbud er en gavepakke til ekstremister.

– Muslimforbudet vil bli husket som en stor gave til ekstremistene og deres tilhengere, skriver utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Han mener at kollektiv diskriminering hjelper terrorister med å rekruttere folk.

Ønskes velkommen

Tysklands statsminister Angela Merkel sier at det ikke er mulig å rettferdiggjøre USAs innreiseforbud for personer fra hovedsakelig muslimske land.

Storbritannias statsminister Theresa May er heller «ikke enig» i USAs beslutning om å nekte innreise til personer fra hovedsakelig muslimske land.

Frankrikes president François Hollande ber Trump respektere prinsippet om å hjelpe mennesker på flukt.

Canadas statsminister Justin Trudeau gjør det klart at flyktninger som nå blir avvist av USA kan komme til dem i stedet.

Rettsavgjørelse

En føderal dommer i Brooklyn har avgjort at to irakiske menn med gyldig visum til USA ikke kan sendes ut av landet. I stedet er de innvilget midlertidig opphold i USA.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen ACLU, som før helgen trakk saken inn for rettsvesenet, vil denne avgjørelsen også gjelde alle andre saker hvor folk allerede har kommet til landet med det som i utgangspunktet var gyldige visum, ifølge ABC News.

Innreiseforbudet har ført til store demonstrasjoner på flyplassene i New York, Washington, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco og Dallas.

Trump er likevel godt fornøyd med sin beslutning.

– Det fungerer veldig fint, sa Trump til reportere i Washington i helgen.

USAs president Donald Trump er fornøyd med egen ordre om innreiseforbud for personer fra sju muslimske land. Foto: AP/NTB-NTB scanpix
Demonstranter viste sin mening om USAs president Donald Trumps nye ordre om å nekte personer fra sju muslimske land adgang til landet. Her fra flyplassen i San Francisco. Foto: AP/NTB-NTB scanpix