Amona-bosetningen tømt

Israelsk politi har fjernet de siste bosetterne som hadde forskanset seg i en synagoge i den ulovlige bosetningen Amona på den okkuperte Vestbredden.

Saken oppdateres.

Flere hundre politifolk deltok i aksjonen i det palestinske området. De brukte flere timer på å bryte barrikadene og ta seg inn i bosetternes siste skanse i synagogen. Mellom 200 og 300 personer, blant dem både bosettere og unge religiøse aktivister som støttet bosetterne, forsøkte å hindre politiet fra å utføre ordren fra israelsk høyesterett.

Godt plassert inne i boligene og i den lokale synagogen, sto de imot politiet, som måtte bære vekk enkelte av dem. Noen av dem som protesterte, hadde også lenket seg fast til tunge gjenstander eller lenket armene sammen og laget en menneskelig vegg mens de ropte «jøder kaster ikke ut jøder».

–Dette er hjemmet mitt. Jeg vil bli her. Det er min rett å bli her. Dette er utkastelse, ødeleggelse, urettferdig og forbrytersk. Den mest grunnleggende loven er at Israel til hører det israelske folket, sa en av bosetterne til en TV-kanal.

Men ikke alle kjempet imot. Titalls beboere tok også med seg barna sine og forlot området for egen maskin – motvillig, men uten å yte motstand.

Før ryddingen av Amona begynte hadde hæren utstedt en utkastelsesordre til de rundt 40 familiene som bor i den ulovlige utposten. De fikk 48 timer på seg til å forlate hjemmene sine.

Saken har versert i domstolene i lang tid, og Israels høyesterett konkluderte i 2014 med at Amona, som er bygget på land eid av palestinere fra byer i området, må tømmes innen 8. februar.

Amona er den største av om lag hundre slike utposter: Små bosetninger som ikke har israelsk godkjenning. Verdenssamfunnet regner samtlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden som ulovlige i henhold til folkeretten. Israelske myndigheter er ikke enig i dette og har oppmuntret flere hundre tusen israelere til å bosette seg i de okkuperte områdene.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå