– 2.000 IS-krigere igjen i Vest-Mosul 

Amerikansk etterretning antar at 2.000 IS-krigere er igjen i Vest-Mosul. De skal forsvare sin siste bastion i Irak mot en massiv bakkeoffensiv.

Saken oppdateres.

Da offensiven mot den IS-kontrollerte millionbyen startet i oktober, anslo den USA-ledede koalisjonen at mellom 5.000 og 7.000 jihadister befant seg i byen. Koalisjonen har senere meldt at IS har lidd store tap under offensiven, men uten å oppgi konkrete tall.

Østsiden av byen ble inntatt av irakiske styrker i januar. Søndag erklærte Iraks statsminister at offensiven mot den vestlige delen av byen hadde startet. Det er her de mest blodige og brutale kampene er ventet å finne sted.

Området er tett befolket, og her er mange trange gater som vil være umulig for militære kjøretøy å ta seg inn i. Styrkene har flystøtte fra den amerikanskledede koalisjonen, men det vil være svært vanskelig å bombe IS' stillinger inne i byen uten å ramme sivile.

Det antas også at IS har større støtte hos sivilbefolkningen i Vest-Mosul enn hva den ytterliggående gruppa hadde i øst. Det betyr at de irakiske styrkenes budskap om at de skal "frigjøre" befolkningen, ikke vil bli tatt like godt imot av alle.

Mandag ble det meldt at irakiske helikoptre avfyrte raketter mot landsbyen Abu Saif og mot en forhøyning med utsikt til byens flyplass. Høyden fungerer som en naturlig forsvarslinje for IS.

Samtidig rykket irakiske politistyrker fram mot militærbasen Ghazlani, som ligger i byens sørvestlige utkant.

Alle bruene over Tigris, som tidligere forbandt de to bydelene, er nå bombet i stykker og ødelagt. Dermed rykker de irakiske styrkene framover fra områder sør for byen.

Om lag 650.000 mennesker, hvorav mange er barn, antas å befinne seg i det IS-kontrollerte området, og det er stor frykt for sivilbefolkningens skjebne idet styrkene rykker nærmere bykjernen.

Norges Røde Kors sendte mandag et kirurgisk team til Nord-Irak for å hjelpe syke og sårede fra Mosul.

– Krigsskadde fra Mosul sprenger sykehuskapasiteten i Nord-Irak. I takt med intensiveringen av operasjonen og kamper i mer tettbebygde strøk, sender vi nå et helseteam på fem, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, i en pressemelding.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå