Nord-Korea ber om løslatelse av attentatmistenkte kvinner

Nordkoreanske diplomater ber om løslatelse av de to kvinnene som er pågrepet etter det antatte giftdrapet på Kim Jong-uns halvbror.

Saken oppdateres.

Den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur avviser onsdag det malaysiske politiets teori om at kvinnene drepte Kim Jong-nam ved å smøre gift i ansiktet hans, melder nyhetsbyrået DPA.

I den nordkoreanske uttalelsen stilles det spørsmål ved teorien om at kvinnene selv hadde gift på hendene.

– Hvordan er det da mulig at disse kvinnene fortsatt er i live, skriver ambassaden, som ber om umiddelbar løslatelse av de "uskyldige kvinnene".

Onsdag ble det kjent at malaysisk politi ønsker å avhøre en nordkoreansk diplomat i forbindelse med det antatte giftdrapet på halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Så langt er fire personer pågrepet, og politiet sier at de ønsker å avhøre ytterligere to. En av dem er ansatt på Nord-Koreas ambassade i Kuala Lumpur, og en annen jobber for et nordkoreansk flyselskap.

–Vi har henvendt oss til ambassadøren for å få avhøre begge. Vi håper at Nord-Koreas ambassade vil samarbeide med oss og la oss avhøre dem raskt. Hvis ikke vil vi tvinge dem til å komme til oss, sier politisjef Khalid Abu Bakar.

Han slår samtidig fast at kvinnene som er pågrepet, må ha visst at de deltok i et giftangrep på flyplassen i Kuala Lumpur. Kvinnene har indonesisk og vietnamesisk statsborgerskap, ifølge Khalid.

–Ja, selvfølgelig visste de. Jeg tror du har sett videoen, ikke sant? Kvinnen løp av gårde til toalettet etterpå. Hun visste veldig godt at det var giftig, og at hun måtte vaske hendene, sa Khalid i et møte med pressefolk onsdag.

Han viste til en video som ble lekket tidligere i uken, som angivelig viser drapet.Videoen viser en mann i dress som blir oppsøkt av to kvinner som kommer fra hver sin side, og en av dem holder tilsynelatende noe foran ansiktet hans. Tidligere opplysninger har gått ut på at Kim ble sprayet i ansiktet med en ukjent væske. En av kvinnene har sagt at hun ble lurt til å delta i angrepet, i den tro at det var del av et TV-stunt.

Politisjefen hevder at kvinnene hadde trent på giftangrepet ved to kjøpesentre i Kuala Lumpur.

– Vi har grunnlag for å tro at dette angrepet var planlagt og at de hadde trent på å utføre det, sier Khalid.

Kim Jon-nam har levd i eksil de siste årene, og regjeringen i Sør-Korea er overbevist om at Nord-Korea står bak drapet. Dette avvises bastant av nordkoreanske myndigheter, som har beskyldt Malaysia å samarbeide med "fiendtlige styrker" i etterforskningen. Malaysia har som svar på dette tilbakekalt sin ambassadør fra Nord-Korea.

Nord-Korea og Malaysia har hatt et relativt varmt forhold fram til nå, med handelsavtaler og en avtale som muliggjør reiser mellom landene uten visum. Etter drapet på Kim står disse avtalene i fare.

Så langt har Malaysia avvist krav fra Nord-Korea om at avdøde Kim Jong-nam må utleveres, og har tross den nordkoreanske ambassadørens innvendinger begynt å obdusere ham.

Sikkerheten ved likhuset der Kim Jon-nam befinner seg, er forsterket etter et innbruddsforsøk, ifølge CNN. Khalid er ordknapp om hendelsen og ville ikke fortelle pressen hvem som mistenkes for å ha prøvd å bryte seg inn.

– Vi vet hvem det er. Det trenger vi ikke fortelle dere, sier politisjefen.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå