Trump deltar på NATO-toppmøte

USAs president Donald Trump bekrefter at han kommer til NATO-toppmøtet i Brussel i mai. 

Saken oppdateres.

Dette blir Trumps første utenlandsbesøk siden han ble innsatt som president.

–Presidenten ser fram til å møte sine NATO-motparter for å styrke vår forpliktelse til NATO og for å diskutere svært viktige temaer for alliansen. Spesielt da de alliertes ansvarsfordeling og NATOs rolle i kampen mot terrorisme, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bekreftet tirsdag at møtet vil finne sted 25. mai. Trump skal også i møte med Stoltenberg 12. april.

Mandag ble det meldt at USAs utenriksminister Rex Tillerson mest sannsynlig ikke vil stille på NATOs utenriksministermøte i Brussel i april. Ifølge flere kilder vil utenriksministeren prioritere Kinas president Xi Jinpings besøk i USA på samme tid.

I tillegg planlegger han en reise til Russland i april. Nå foreslår USA i stedet nye datoer for NATOs utenriksministermøte, ifølge Reuters.

– Vi setter pris på forsøkene på å legge til rette for Tillerson. Vi tilbyr alternative datoer der utenriksministeren kan delta, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Mark Toner.

Da det ble kjent at Tillerson trolig ikke ville delta på møtet, sa den demokratiske toppolitikeren Eliot Enger, som sitter i utenrikskomiteen i Representantenes hus, at Tillerson gjør en feil ved å ikke delta på møtet i Brussel.

– Donald Trumps administrasjon gjør en alvorlig feil som vil ryste tilliten til USAs viktigste allianse, og forsterke bekymringen om at denne administrasjonen er for vennlig innstilt til Russlands president Vladimir Putin.

USAs president Donald Trump har lenge sagt at NATO-medlemmene må bidra mer økonomisk for å kunne forvente amerikansk støtte. I helgen gikk han ut og anklaget Tyskland for å skylde alliansen «enorme pengesummer».

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå