Sverige vil selv etterforske drap i Kongo

Svensk politi vil selv etterforske drapet på den svenske FN-granskeren Zaida Catalán i Kongo.

Saken oppdateres.

Catalán og hennes amerikanske kollega Michael Sharp ble nylig funnet døde i en massegrav i den kongolesiske Kasai-provinsen. Tolken deres lå i samme grav, ifølge regjeringen i Kongo.

Onsdag opplyste svensk politi at de har igangsatt en egen etterforskning av saken. Politiet og påtalemyndigheten samarbeider med det svenske utenriksdepartementet om saken.

Utenriksminister Margot Wallström krever at gjerningsmennene må straffes, mens statsminister Stefan Löfven sier han reagerte med sorg og sjokk da han fikk vite om dødsfallet.

Catalán og Sharp forsvant 12. mars sammen med flere kongolesere. FN-granskerne var i Kongo for å undersøke anklager om vold og omfattende menneskerettsbrudd begått av den kongolesiske hæren og militsgrupper.

Kongolesiske myndigheter har tidligere opplyst at de to ble bortført av ukjente opprørere. Kongos regjering sa onsdag ettermiddag at drapene skal etterforskes, og at myndighetene vil lete etter FN-granskernes savnede kongolesiske kolleger.

Det er første gang noensinne at FN-eksperter har forsvunnet i Kongo, ifølge Human Rights Watch.

– Jeg sender min dypeste kondolanser til deres familier, kjære og kolleger, sier FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå