Massearrestasjoner av homofile i Tsjetsjenia

Tsjetsjenske myndigheter skal ha pågrepet og torturert rundt 100 menn og drept tre, mistenkt for homoseksualitet, melder den russiske avisa Novaja Gazeta. 

Saken oppdateres.

Riksförbundet för sexuelt likaberättigade (RFSL) i Sverige har vært i kontakt med russiske søsterorganisasjoner som opplyser at de pågrepne mennene tortureres for å få dem til å oppgi navn på andre homofile.

– Det finnes øyenvitneskildringer som beskriver hvordan mennesker får elektrosjokk og tortureres og om hvordan mennene stenges inne i betongskjul, sier RFSLs viseformann Magnus Kolsjö.

– LHBT-personer flykter nå fra Tsjetsjenia etter massearrestasjoner, tortur og drap. Situasjonen er akutt, sier FRI-leder Ingvild Endestad til NTB. FRI forventer at norske myndigheter reagerer umiddelbart.

– Tsjetsjenere som nå forfølges på grunn av sin seksuelle orientering trenger beskyttelse, og vi forventer at Norge gir asyl der det er aktuelt.

De første nyhetene om situasjonen kom søndag, men ble da forsøkt tilbakevist av myndighetene i den russiske delrepublikken. Alvi Karimov, talsperson for Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov sier til nyhetsbyrået Interfax at opplysningene umulig kan stemme. Ifølge myndighetene finnes det ingen homoseksuelle i delrepublikken.

– Man kan ikke arrestere eller undertrykke mennesker som ikke eksisterer, sier Karimov.

– Hvis slike mennesker fantes i Tsjetsjenia ville ikke politiet behøve å uroe seg for det, etter som deres egne slektninger ville sendt dem et sted de aldri kunne returnere fra, sier presidenten, som tidligere har gitt støtte til æresdrap på homofile.

– Det tsjetsjenske samfunnet er svært homofiendtlig. De som slippes ut etter å ha blitt 'outet' av politiet, risikerer å bli utsatt for æresdrap. FRIs kontakter i Tsjetsjenia forteller hvordan personer som er eller antas å være homofile er fritt vilt, og hvordan de står helt uten hjelp eller beskyttelse, sier Endestad.

Martin Uggla i menneskerettsorganisasjonen Östgruppen sier Tsjetsjenia styres som en egen stat i staten.

–Kadyrov har en form for fritt spillerom. Jeg tror ikke Putin kommer til å reagere offisielt, sier han.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå