Tirsdag åpnet FNs generalsekretær António Guterres en giverlandskonferanse for Jemen i Genève, i håp om å få flere til å innse hvilket drama som utspiller seg i det krigsherjede landet.

Ifølge FN er 18,8 millioner mennesker i Jemen helt avhengig av nødhjelp utenfra for å overleve, men hjelpen uteblir.

FN ba tidligere i år medlemslandene om 18 milliarder kroner for å dekke hjelpebehovet i Jemen, men har hittil bare fått tilsagn om 15 prosent av dette.

Massive angrep

Jemenittiske Houthi-opprørere med støtte fra deler av regjeringshæren grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014 og drev landets sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot de sjiamuslimske opprørerne, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon. Siden er minst 10.000 mennesker drept, 40.000 såret og 3 millioner drevet på flukt.

Saudi-Arabia opplyser at det er gjennomført 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015, og krigshandlingene gjør det svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å nå fram til dem som trenger det.

Trenger fredsløsning

– Verden må øke den humanitære bistanden til Jemen nå som millioner av mennesker står i fare for å dø av sult, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Han er særlig bekymret over kampene som nå pågår ved havnebyen Hudaydah, der 80 prosent av landets import losses.

– Dersom kampene spres og eskalerer, er det fare for at hjelp og import gjennom havnen i Hudaydah stopper opp, det vil sette millioner av sivile liv i fare, sier Egeland.

Flyktninghjelpen ber regjeringer og aktører med innflytelse over partene i konflikten presse fram en fredsprosess.

– Finansiering alene vil ikke løse de underliggende årsakene til denne katastrofen. Kun en omfattende og inkluderende fredsprosess vil kunne snu utviklingen og skape trygge liv for befolkningen i Jemen, sier Egeland.

Alarmerende

FNs nødhjelpskontor (OCHA) beskriver situasjonen i Jemen som alarmerende og får støtte fra FNs barnefond (UNICEF).

Nærmere 2,2 millioner barn er nå feilernært, og for en halv million av dem er situasjonen kritisk. De risikerer en snarlig død dersom de ikke straks får hjelp og behandling, heter det i en felles kunngjøring fra UNICEF og FNs matvareprogram (WFP).

– Dersom ikke partene i konflikten og verdenssamfunnet gjør noe, er det alvorlig fare for en hungerkatastrofe og da vil enda flere barns liv henge i en tynn tråd, sier lederen for UNICEFs virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Geert Cappelaere.

– Dette er kappløp mot tiden, sier han.