Hydro fikk to statsministre på besøk 

Erna Solberg og Angela Merkel var begge på plass da Hydro åpnet sitt nye produksjonsanlegg for bildeler i Grevenbroich i Tyskland. 

Saken oppdateres.

Hydro har investert 1 milliard kroner i anlegget, som hvert år skal produsere 150.000 tonn med bildeler i aluminium.

Bildelene skal gå til kunder som Audi, Mercedes-Benz og BMW.

– Dette er den mest moderne fabrikken for europeisk bilindustri som ønsker å produsere lettere biler med mindre CO2-utslipp, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til NTB.

Han er storfornøyd med å ha klart å lokke statsminister Angela Merkel og statsminister Erna Solberg til åpningen.

Merkel kalte prosjektet et eksempel på godt, praktisk og moderne samarbeid mellom Norge og Tyskland.

I sin tale viste hun også til det gode samarbeidet mellom Norge og Tyskland i internasjonale organisasjoner, som NATO, og på det praktiske planet, som i kampen mot ebola-epidemien i Vest-Afrika.

Brandtzæg kaller fabrikkanlegget et europeisk samarbeidsprosjekt som strekker seg fra fjordene i Norge til industribyene i Tyskland.

– Bilindustrien i både Europa og resten av verden kommer i større og større grad til å gå over fra stål til aluminium. Den prosessen er i full gang, sier konsernsjefen.

– Med aluminium får du betydelig lettere biler. Det gjør at de kan lages med mindre motor. I tillegg får du bedre kjøreegenskaper fordi det er mindre masse som vibrerer og beveger seg. Og er du uheldig og kolliderer, har du mye bedre sjanser for å overleve i en bil som er lagd av aluminium. Aluminium absorberer kollisjonsenergien dobbelt så godt som stål, sier han.

Samtidig har gode rammebetingelser i både Tyskland og Norge spilt en viktig rolle, ifølge Brandtzæg. Han trekker fram både CO2-kompensasjon og støtte fra Enova som positive faktorer.

Til NTB sa Solberg at hun syntes det var litt svakt at Brandtzæg begrenset seg til å si at næringskjeden strekker seg fra fjordene til industribyene i Tyskland.

– Jeg synes det er litt dårlig når han begynte med fjorden. Jeg mener at han burde ha begynt med fossefallene våre, sier hun.

For Solberg ble åpningsseremonien starten på et intenst møteprogram. Etterpå var det satt av tid til et eget bilateralt møte mellom henne og Merkel der handel og industrisamarbeid var ventet å bli viktige temaer.

– Tyskland er en av våre fremste handelspartnere, og vi har en felles interesse i å skape flere arbeidsplasser og stimulere til mer industri og næringsliv, sier Solberg.

De to skulle også diskutere klimapolitikk, sikkerhetspolitikk, forsvarssamarbeid og det kommende G20-toppmøtet i Hamburg i juli.

Norge er gjesteland i G20 i år, og Solberg får derfor være med på toppmøtet.

Senere torsdag reiser Solberg til Brussel, der hun møter EUs president Donald Tusk, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Det blir en dag med mange ulike temaer som alle har stor betydning for Norge, sier Solberg.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå